Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Nagy sikerrel zárult a német-magyar közös toleranciaprojekt
2014. április 07. hétfő, 10:25
Sok-sok munka és mindezek csúcspontja (az egyhetes németországi (2014 januárjában) és az ötnapos magyarországi tartózkodás) után (április 1-5.) véget ért a közös toleranciaprojekt, mely a Holokauszt-Emlékév alkalmából jött létre iskolánk és német partnere, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten között. A projekt - Farkas Mónika (a projekt egyik magyar főszervezője) szavai szerint - a „húszéves partnerség mintegy megkoronázásának tekinthető“.
A két színdarabot, melyek a dr. Pécsi-Pollner Katalin által összeállított “Sós Kávé” című kötet történeteire épülnek, Németországban és Magyarországon is nagy sikerrel vitték színpadra a diákcsoportok. “Az Izreali Kulturális Intézetben, a Bálint Házban (zsidó kulturális központ) és az iskolában bemutatott darabok a nézőket megindító pillanatokkal ajándékozták meg és minden oldalról sok dicséretet kaptak. A színészek felé sokan kifejezték (teljesítményük iránti) elismerésüket és (empátiájuknak szóló) köszönetüket, különösen a résztvevő kortanúk, a Holokauszt túlélői.” - így Lanyi Christian, a német csoport fő szervezőjének értékelő szavai.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Ki kell emelni Angela Wankes, Holgert Huppert és Örkényi Fanni (a magyar színjátszócsoport vezetője) remek munkáját: a diákok színészi teljesítménye lenyűgöző volt. A saarlouis-i gimnázium tanulóinak jeleneteiben elementáris erővel bontakozik ki a borzalom és a fájdalom elegye - szíven ütve a nézőket. A budapesti diákszínjátszók egy fő cselekményszálra fűzték fel a visszaemlékezők történeteit, így jelenítve meg a testi-lelki kiszolgáltatottságot, megalázottságot és a túlélni akarás két rendkívüli, az adott szituációban már-már természetfeletti eszközét: a testvériességet és a reményt.”- olvasható a Német Nagykövetség weboldalán.
Kiemelt köszönetet szeretnénk mondani dr. Pécsi-Pollner Katalinnak, aki nemcsak rendelkezésünkre bocsátotta az "Együtt maradni - Női vallomások a Holokasuztról" c. kiállítását, de április 4-én személyesen be is vezette és meg is nyitotta azt iskolánkban. 
Lányi tanár úr szavait csak megerősíteni tudjuk. „Egy ilyen országokon és koron átívelő projekt a lehető legjobbat hozza elő diákjainkból.” Köszönjük minden diák és tanár óriási munkáját és fáradozásait, részünkről is bízunk a folytatásban!
A projektek nem jöttek volna létre a Magyarország Kormánya Miniszterelnökség, a Német Ellenállás Emlékközpont, a német Külügyi Hivatal, a Herbert-Quandt Alapítvány, Saarlouis városa, Saarlouis körzete, dr. Pécsi-Pollner Katalin, Vajda Júlia és Aleksander Laks támogatása nélkül!
Köszönjük!
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 6