Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok Felejthetetlen népismeret tábor... 2014
Felejthetetlen népismeret tábor... 2014
2014. május 27. kedd, 06:47
Az idei évben először a népismeret iránt érdeklődőknek, valamint énekkarosainknak lehetőségük volt két csodálatos napot eltölteniük Baranya megyében. A népismeret tábort komoly előkészület és szervezés előzte meg és mindannyiunk nagy sajnálatára 1 hét helyett csak 2 napot volt alkalmunk eltölteni a vadregényes „Schwäbische Türkeiban”. Ugyanakkor a rengeteg élmény, program és persze a jó társaság kárpótolt minket mindezért.
Utunk egy kis elszigetelt sváb faluba, Liptódra (Litowr) vezetett. A történelem ezt a zsákfalut sem kímélte, az egykor virágzó településen ma már csak 200-an élnek. Viszont az itt élők a mai napig őrzik hagyományaikat, épületeiket és nyelvüket, úghogy kiválóbb helyszínt nehezen találhattunk volna tábor megrendezésére. Ténylegesen visszautazhattunk az időben legalább 100 évet és testközelből láthattuk, hogyan éltek hajdanán őseink. A szállásunk szintén egy kis sváb házban volt, amelyet turistaházzá alakított a falusi turizmus keretében nagy sikerrel üzemeltet a Markesz család.
Megérkezésünk után vezetést kaptunk a csodálatos fekvésű Taldorfban. A helyi templomban mindenhol német feliratokkal, német misekönyvvel találkozhattunk, mint megtudtuk mai napig németül miséznek. Ezután a galériában a helyi szokásokba kaphattunk bepillantást és megnéztük egy nemrégiben Liptódra költözött német művész alkotásait. Így délutánra mindenki kellően éhesen látott neki a bableves és a „hefeknedl” elfogyasztásához, és hogy a desszert se maradjon el, megtanultunk „strúdlit” sütni, melyet szintén helyi sváb nénikkel készítettünk. Amíg a rétes sült különböző színű gyertyákat önthettünk és az ügyesebbek még hímzéssel is megpróbálkoztak. Jutalmul pedig elfogyaszthattuk életünk első házilag készített strúdliját. A sütés és kézműves programok után Rutsch Nóra a Pécsi Tudományegyetem lánycsóki származású tanárnője egy kis történelmi kitekintésre várt minket a magyarországi németek elhurcolásáról,és elűzéséről. Az előadáson lánycsóki vendégeink is voltak Fridrich tanárnő anyukája, nagymamája és Schwarzkopf Ilonka néni személyében. Így szemtanúk jelenlétében és történetei hallgatása közben bizony még a könnyeink is előjöttek. Személy szerint óriási élmény volt, hogy még svábul is beszélgethettem velük.
Míg mi a vacsoránkat falatoztuk, addig Győrfi tanárnőék népdalgyűjtésbe kezdtek és Ilonka néni dalait kottázták. Mire megérkeztek a vacsorához, már megleptetéssel vártuk őket. A helyi nénik megtanították nekünk az „ Auf dem offene Pissele…” című dalt, ami aztán a tábor „himnuszává” nőtte ki magát. Az este utolsó eseménye a helyi és a lánycsóki sváb népviselet felpróbálása volt. A lányok az utcán sétálva egy igazi sváb esküvőn, vagy éppen egy vasárnap délutánon érezhették magukat. Az este még mindig marad energiánk és telefonjaink sváb, bajor gyűjteményével októberfeszti hangulatot teremettünk Liptódon.
Reggel sem éheztünk, várt minket a tartalmas Bauernfrühstück és sajnos ezután búcsúznunk is kellett a kedves Liptódiaktól, de megbeszéltük, hogy az ősszel a disznóvágáson remélhetőleg újra találkozunk. Köszönjük vendégszeretetüket!
Másnapi első utunk Nagynyáradra (Großnarad) vezetett, Sárdi János bácsihoz, az ország egyik utolsó kékfestőjéhez, a „kékfestők királyához” látogattunk el. Itt megismerkedhetünk életével, munkásságával és kékfestés mesterségével, reméljük valaki kedvet kapott és továbbviszi a többszázéves hagyományt! Eztán Geresdlakon (Gereschlack) ebédeltünk. A tájházban nagyon érdekes vezetést kaptunk, megtekintettük a német házi áldás és kendő gyűjteményt, a sváb baba múzeumot valamint a mézeskalácsfaluban gyönyörködhettünk. Köszönjük a tartalmas délutánt a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Táborunk zárásaképp Szajkon tanárnő keresztszüleinél megkóstolhattuk a sváb kiflit és szigorúan tanári felügyelet mellett még egy fröccsöt is elfogyaszthattunk hozzá.
Úgy gondolom, minden résztvevő óriási élményekkel tért haza és átélhette milyen is egy kétnapos „élő népismeret óra”. Szerencsére a hagyományokat és a régi életformát nem csak a tankönyv lapjain láthatjuk még a 21. században sem! Köszönjük ezt a feledhetetlen tábort az ötletgazdának, Guoth-Fridrich Erika tanárnőnek, aki szintén a környékről (Lánycsókról) származik, valamint a kíséretet Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna tanárnőknek. Köszönjük továbbá a pesterzsébeti Német Önkormányzatnak a támogatást, mely nélkül a tábor nem jöhetett volna létre!
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...