Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Egyéb programok Az új bajai tanösvény átadásán jártunk
Az új bajai tanösvény átadásán jártunk
2020. szeptember 30. szerda, 07:48

Újabb fontos állomásához érkezett a magyarországi németek nagyszabású Tanösvény-projektje. Szeptember 26-án Baján adták át a legújabb interaktív tanösvényt. Iskolánkat Tápai Ildikó igazgatónő, Szép Tímea tanárnő (a német munkaközösség vezetője), illetve Payer Péter (11.A) és Sztaskó Kira (11.B) tanulók képviselték. Kira színvonalas összefoglalója alapján ízelítőt kaphatunk az eseményből.

2020. szeptember 26-án Bajára, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába utaztunk, hogy részt vegyünk az országos magyarországi német tanösvény megnyitóján. Az ösvény célja, hogy bemutassa a magyarországi németek történelmét, kultúráját és nyelvét, valamint segítséget nyújtson a magyarországi német fiatalok identitásának kialakításában.
A tanösvény nyolc állomásból áll, melyekhez egy kísérőfüzet mellett táblák és interaktív bemutatóeszközök tartoznak. Ezek az installációk különösen elnyerték a tetszésünket, hiszen kreatív módon egészítik ki az olvasott információkat, színesebbé teszik az egyes állomásokat és jobban megragadják a fiatalabbak figyelmét.
Az első állomás nem véletlenül kapta az „El, s tova” nevet, itt ugyanis egy ulmi dereglye reprodukciójában olvashatunk azokról a német telepesekről, akik a 18. században elhagyták a hazájukat, hogy egy szebb jövő reményében a Duna vizén Magyarországra hajózzanak. A következő állomás „Otthon, édes otthon” néven a korabeli háztartásokról mesél és bemutatja, milyen fontos jelentéssel bírt a család fogalma a magyarországi németek életében. A harmadik állomás az „Együtt” nevet viseli és a falusi közösségek mindennapjaiba enged betekintést. A következő megálló címe igencsak beszédes: „Semmiből semmi sem lészen”, tartja a mondás, mely az ismert sváb gondolkodásmódot tükrözi, miszerint befektetés nélkül sosem lesz siker. Az ötödik állomás neve „Svábul és németül”, fő témája pedig maga a német nyelv, ami a magyarországi németség egyik legfőbb elemét képezi. Itt nem csak olvashatunk a magyarországi németek lakta régiók sajátos nyelvjárásairól, hanem egy hangszóró segítségével akár meg is hallgathatjuk őket. Nem feledkezhetünk meg róla, hogy Isten milyen jelentős szerepet játszott őseink életében. Ezt szemlélteti a következő állomás, azaz „Isten a kezdet és a vég”. Emmausz-járás, virágszőnyeg és gyertyaúsztatás – ez csak néhány a számos magyarországi német népszokás közül, amely a templomi ünnepkörhöz kapcsolódik. A hetedik megálló – „Magyarországi német vagy. Vállald!” – a modern közösségi formákat mutatja be, vagyis azokat az önkormányzatokat, egyesületeket és médiumokat, melyek összekötnek minket, de mindezek mellett még a Magyarországi Németek Önkormányzatának stratégiájával is megismerkedhetünk.
Az utolsó állomás „Hogy folytatódjon…” címmel kifejezetten személyes volt számunkra, ugyanis a fiatalságról szól. Kisebbségünk jövője tőlünk is nagymértékben függ. Attól, hogy képesek vagyunk-e nemzetiségi identitásunkat megtartani és örökségünket – a nyelvet, a hagyományokat és a kultúrát – megőrizni, akár a jövő generációinak is továbbadni. Legyünk büszkék rá, hogy nem csak egy ígéretes jövőt, hanem egy gazdag múltat is magunkénak tudhatunk!
Csak közösen sikerülhet. Együtt, egy összetartó közösségként.

Sztaskó Kira (11.B)