Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Gólyatábor 2018
2018. szeptember 04. kedd, 08:43
A már hagyománnyá vált, újdonsült gimnazistáknak tartott táborunkat idén augusztus 20-24. között tartottuk meg. A helyszín Városlőd volt, azon belül pedig az Iglauer Park, ahol frissen felújított kőházakban szállásolhattuk el a gólyákat.
Az első nap lehetőséget adott a szervezőknek, hogy jobban megismerjék a környéket, leellenőrizzék a feladatok megoldhatóságát és elvégezzék az utolsó simításokat, hogy mire megérkeznek az újdonsült 9. N-esek, minden gördülékenyen menjen.
Mivel táborunkban nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi és hagyományőrző programokra, a gyerekek egy, a helyi nevezetességeken végigvezető feladatsoron keresztül ismerkedhettek meg a faluval, azon belül pedig a svábok történelmével, hagyományaival és mindennapjaival. Alkalmuk volt meglátogatni a tájházat is, ahol a tárlatvezető segítségével bepillantást nyerhettek egy sváb család életébe a gyerekkortól, a munkán keresztül, az idős korig. Ez a program mind a kezdő, mind a haladó németes osztály számára új információkat tartalmazott. Nem csak általánosságban a svábokkal, de megismerkedhettek a helyiek szokásaival, hagyományaival, amelyek a továbbiakban segíthetnek vizualizálni például a népismeret órán tanultakat.
A gyerekeket már az első napon megismertettük a sváb dallamokkal. Iskolánk dala, a DNG Lied és egy sváb népdal megismerése mellett, a gyerekek megtanulták a magyarországi németek himnuszát, amelyeket majd az évnyitón is előadnak. Sok diák még nem tanulta a német nyelvet, így külön hangsúlyt fektettünk a szövegre és annak jelentésére.
A második nap sor került egy német nemzetiségi tánc megtanulására is, ami szintén az évnyitónk egyik, már hagyománnyá vált részeként fog szerepelni. A tanult dalokat és táncokat minden nap elgyakorolták, ezzel megalapozva a nemzetiségi ének és táncoktatást iskolánkban.
A 9. N évfolyam egy része életében először találkozik a német hagyományokkal. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ezek a gyerekek új és érdekes tudást szerezhessenek, ami számukra is érthető és közben azoknak is új információval szolgálhassunk, akik nemzetiségi általános iskolából jöttek, vagy a mai napig ápolják gyökereiket. Erre tökéletes program volt a „Sváb Activity”, amely a mindennapjainkban használatos sváb szavakat ismertette meg a gólyákkal. Ezek között szerepeltek mindennapi használati tárgyak, de cselekvésre használt kifejezések is, amelyeket a nagy többség ismert, de nem gondolta volna, hogy sváb eredetű, azonban bőven akadt olyan szó, amely mindenki számára újdonság volt.
Csütörtökön a diákok megismerkedhettek új tanáraikkal is, így nap végére teljesebb képet alkothattak iskolánkról és a benne folyó, rájuk váró munkáról.
A visszajelzések alapján a 9.N évfolyam nagyon jól érezte magát táborunkban és sok új élménnyel gazdagodott, a szervező diákokkal egyetemben. Reméljük a jövő évben is ilyen sikeresen zárul a tábor.

A linkre kattintva diákjaink magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva diákjaink német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!