Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
Hartai projektünk a Nemzetiségi Rádióban
2015. május 06. szerda, 10:43
2015. március 7-8-i hétvégén iskolánk 12.A osztályának "színe-virága":) Hartára látogatott az Első Hartai Kolbászfesztiválra. Kolbászkészítés, teremdíszítés, fellépés, zene, tánc, remek hangulat és fantasztikus élmények. A felejthetetlen projektről kérdezte két tanulónkat, Wágner Lorettát és Kovács Brigittát a Nemzetiségi Rádió is.

A képre kattintva (a 2015.05.05-i adásban 00.32.10-től) meghallgatható az interjú...

A projektről honlapunk "Hagyomány rendezvény/ Fellépéseink" menüpontjában cikk formájában is olvashatnak.

 

 
Ballagás 2015
2015. április 30. csütörtök, 13:37

Idén is ünnepélyes formában vett búcsút iskolánktól és egymástól 58 végzős diákunk és osztályfőnökeik, Kóbor Ágnes és Laczkó Erzsébet. Április 30-án, az iskolaépülettől és az osztályoktól vett búcsút az ünnepi műsor, végül pedig a közös lufifelengedés zárta.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
DÖK-elnök választás 2015
2015. április 30. csütörtök, 12:38
Surman-Majeczki Martin DÖK-elnök az április 1-i Diákközgyűlésen bejelentette, hogy a jövő évtől (számos egyéb feladata miatt) nem kívánja betölteni a tisztséget és meghirdette (a direkt módon választhatóvá vált) DÖK-elnök pozícióért folytatott kampányidőszakot, mely 2015. május 18-ig tart. Munkáját és elnöki tevékenységét ezúton is köszönjük, reméljük méltó utódot talál neki a Diákönkormányzat!
A május 21-i elnökválasztáson mindenki gyakorolhatja a demokratikus választások működését és demokratikus jogait! Hajrá!
 

 

 
Jubileumi ünnepségünk az Unser Bildschirmben
2015. április 28. kedd, 09:22

Iskolánk 25. Jubileumi ünnepségéről az Unser Bildschirm (német nyelvű magazinműsor) egy ca. 20 perces összeállításban részletesen is beszámolt, melyet ezúton is nagy örömmel köszönünk! 

A képre kattintva (5.00 perctől) megtekinthető az adás...

 

 
DNG-s tehetség a kerületi TV-ben
2015. április 30. csütörtök, 13:06

Veér Annamária, 12.A osztályos tanulóval, mint iskolánk és a kerület tehetséges diákjával készített interjút a Centrum TV. Kérdezték a sikereiről, az ahhoz vezető útról és eszközökről, mozgatórugóiról, támogatóiról és nehézségeiről egyaránt.

A képre kattintva megtekinthető a videó...

Annamari, büszkék vagyunk rád, csak így tovább!

 

 
Pályázati lehetőség: "Élen a tanulásban, élen a sportban - 2015"
2015. április 28. kedd, 09:13
Budapest Főváros Önkormányzata idén is közzé tette felhívását az "Élen a tanulásban, élen a sportban 2015" fővárosi kitüntető cím elnyerésére a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok számára. 
Ha kiemelkedő a teljesítményed a tanulásban és a sportban is, ne habozz, hitelesíttesd az eredményeidet és add be a pályázatodat 2015. május 29-ig!

A pályázati kiírás és a pályázati feltételek a linkre kattintva tekinthetők meg...

 
Jubileumi ünnepségünkről a magyarországi németek sajtója is beszámolt...
2015. április 27. hétfő, 09:24

Iskolánk 25. Jubileumi ünnepségéről a Neue Zeitung (a magyarországi németek hetilapja) és a Zentrum.hu (a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központja) is beszámolt.

A linkekre kattintva megtekinthetők a cikkek.

Cikk a Neue Zeitungban

Cikk a Zentrum.hu-n

 

 
Megpályázható az EMMI kiemelt nemzetiségi ösztöndíja (2015)!
2015. április 27. hétfő, 08:39

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdette pályázatát Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és kétnyelvű, illetve nemzetiségi nyelvoktató program szerint működő középfokú iskolák tanulói részére.
Az ösztöndíj célja a nemzetiségi törvény által felsorolt valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázaton az a magyar állampolgárságú tanuló vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzetiséghez tartozik, tanulmányi eredménye a pályázat benyújtását megelőző tanév végén eléri a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó rendelet szerint számítandó legalább négyes átlageredményt, más forrásból azonos időszakra nézve egyéb tanulmányi ösztöndíjban nem részesül.
Az ösztöndíjban az a tanuló részesülhet, aki az iskolával együttműködve - a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolva - terjeszti elő pályázatát és a pályázat benyújtásakor az intézmény utolsó két évfolyamát megelőző évfolyamot végzi. Az ösztöndíj odaítélésekor előnyben részesül az a tanuló, akinek a taníttatása - az intézmény nyilatkozata alapján - az eltartójára a többi pályázóhoz viszonyítva nagyobb terhet ró.
Az ösztöndíj mértéke havi 60.000 Ft, amelyre sikeres pályázat esetén az ösztöndíj megállapítását követő szeptember 1. utáni két tanítási évben jogosult a diák. A benyújtott pályázatok alapján a miniszter dönt az ösztöndíj odaítéléséről, a pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a Kormány honlapján közzéteszi.
Mivel a pályázatot iskolánknak is támogatni kell, a pályázat iskolán belüli beadási határideje: 2015. május 8. (péntek), 105-ös szoba.
A teljes pályázati felhívás, a benyújtáshoz szükséges mellékletek stb. a kormány.hu oldalon, az alábbi linkre kattintva elérhető.
A pályázati felhívás és a pályázati adatlap ide kattintva közvetlenül is elérhetők.
 

 

 
„Hagyományok modern környezetben” – II. DNG-Népismeret tábor Újhartyánban
2015. április 26. vasárnap, 07:14
Idén 2015 április 20-22 között rendeztük Újhartyánban a hagyományőrző népismeret táborunkat. "10-es skálán 11-et érdemel" - értékeltek a résztvevők hazatérésük után. A részleteket diákunk, Surman-Majeczki Martin beszámolójából ismerhetjük meg, aki a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Körének alelnökeként a tábor egyik főszervezője volt. Ezúton is nagy köszönet illeti!
 
A népismeret tábor megrendezésének ötlete Guoth-Fridrich Erika tanárnőtől származik. Neki köszönhetően már a tavalyi évben is megvalósult a tábor azzal a céllal, hogy a népismeret órák tananyagát közelebb tudjuk hozni a diáksághoz. Ha a diákok a népszokásokat testközelből egy igazi német nemzetiségi településen megélhetik, és nemcsak az iskolapadokban tanulják meg, akkor tudjuk igazán erősíteni identitásukat és szeretetüket a hagyományok iránt.
A „vándortábor”-nak köszönhetően a diákok minden évben az ország más-más magyarországi németek által lakott részét ismerhetik meg közelebbről. Előző évben az új projekt Baranya megyében Litódon (Litowr) indult. A tábor sikere után már nem volt kérdés, hogy a sort folytatni kell. Így esett a választás Pest megye egyik magyarországi német „szigetére” Újhartyánra (Hartian). Újhartyán nevét a diákok már ismerhették, sok újhartyáni tanítványa volt és van jelenleg is a gimnáziumnak. De legtöbbjük számára az volt az eső hartyáni látogatás.
Egy igazi összefogásban lehetett része a jelenlévőknek. A kisváros számos lakója fogott össze a programok eredményes megvalósításában, amiért ezúton is nagy köszönet mindannyiuknak! Egész főzőcsapat látta el a diákokat igen magas minőségen. A Lilaakác nyugdíjasklub tagjainak és vezetőjüknek Márton Antalnénak köszönhetően jellegzetes hartyáni specialitásokat próbálhattunk ki, mint például a bablevest és babos tésztát vagy a régi lagzis menüt: húslevest paradicsomszósszal. Jeszenszky Mária minden reggel az eredeti „parasztreggeliről” gondoskodott. Első este Hornyákné Zajácz Éva és a „Belvárosi Baglyok Nótakör” segítségével Fajth Benő tanyáján kemencében készült a vacsora.
Nem csak az ételek, hanem a programok is nagyon eredetiek voltak a tábor során.
Hétfő délután a résztvevők egy városnéző túra, „élő népismeret óra” keretében ismerhették meg Újhartyán történelmét, látnivalóit (mint a templom, az iskola, a tájház és a betelepülési emlékmű) és hagyományait. Önállóan kellett tájékozódniuk, és a feltett kérdéseket megválaszolniuk. Ebben voltak nagy segítségükre a településen élők. A három csoportkülönböző interjúkat is készített: farsangi idő, fúvószene és lagzi témakörökben. Ezután Surman Edit kerámiaműhelyét keresték fel, itt kibontakoztathatták művészi tehetségüket. este az erdei tanyán a tábortűz mellett együtt énekeltünk és táncoltunk.
Másnap délelőtt lovas kocsival az ország földrajzi középpontjához Pusztavacsra kirándultunk. Eközben a Mária kápolnánál és egy régi sváb tanyán tartottunk rövid pihenőt. A megérdemelt ebéd után egy időben három program közül is választhattak. A lányok Hornyákné Fajth Teréz segítségével elkészíthették a híres „zimetkrofnit” és kukoricacsuhéból babákat és virágokat alkothattak. Ezzel egyidejűleg a fiúk Streifer András műhelyében legyártották az „Ulmer Schachtel” hiteles modelljét. Este meglátogatott bennünket több tanár is az iskolából. Bemutattuk gimnáziumunk idei évben készült kisfilmjét, amellyel első helyet értünk el az Abgedreht! Magyarországi Német Fiatalok Filmfesztiválján. A disznótoros vacsora után a táborzáró akkordja következett a „Mini Svábbál”a tájház pincéjében. Lelátogatott hozzánk a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzat is. Az este létrejöttéhez nyújtott segítségüket ezúton is külön köszönjük! A záró esten a talpalávalót az újhartyáni Sváb Parti zenekar szolgáltatta.
A diákok felejthetetlen élményekkel lettek gazdagabbak, ha jól hallottam 10-ből 11-esre értékelték a tábort.
Szeretnénk megköszönni támogatóink, segítőink és tanáraink: Guoth-Fridrich Erika, Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna segítségét.
Remélhetőleg jövőre Hartán (Hartau) vagy Pusztavámon (Pußtawam) újra találkozunk!

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
Hatalmas sikerek az Abgedreht 2015 filmfesztiválon
2015. április 24. péntek, 16:46

Idén iskolánk két csapata is nevezett sváb témájú filmmel az „Abgedreht 2015 -  Magyarországi Német Ifjúsági Filmfesztivál" versenyre. 

A Valhalla csoport (Budai Bettina, Koleszár Tamás, Kalácska Dominika, Makai Márton, Babocsay Csenge, Bodonyi tanár úr) „Emlék” címmel forgatott rendkívül ötletes kisfilmet a kitelepítésről egy szerelmes pár szemszögéből.
A Sváb Kalandorok (Surman-Majeczki Martin, Kém Antónia, Kecskeméti Pálma, Dörner Csenge, Varga Viktória, Knapp Mercédesz, Jakus tanárnő) „Legyen Ön is Svábmilliomos!” című filmje közben pedig együtt izgulhatunk Sophie Schickért, akit gyermekkori emlékei nemcsak a 40 Millió Forintos fődíjhoz, hanem valódi identitásának megtalálásához is hozzásegítenek.

2015. április 24-én az összes nevezett filmet levetítették és díjazták a Művész moziban. A 10 film közül a DNG-s Valhalla csoport „Emlék” című filmjével különdíjat nyert 100 Euro értékben, a Sváb Kalandorok pedig „Legyen Ön is Sváb Milliomos!” című filmjükkel megszerezték a hőn áhított 1. helyet és a vele járó 500 Euro pénzjutalmat!
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg a forgatásról és a díjátadásról...
 
Ezzel a nagyszerű teljesítménnyel DNG-s diákjaink és tanáraik példátlan sikert értek el a verseny történetében egy rendkívül erős mezőnyben, ahol ismét profi stábokkal is fel tudták venni a versenyt filmjeikkel. A jó ötleteknek, a kitartó munkának és elhivatottságnak meglett az eredménye. Nagy gratuláció mindkét csapatnak!
Külön köszönet illeti a filmek készítése során segédkezőket és támogatókat: Jakus Enikő tanárnőt, Eszenyei Emese tanárnőt, Tepliczkiy Csillát, Tepliczky Istvánt, az iskolai forgatáson résztvevő tanárokat és diákokat, az újhartyáni nemzetiségi önkormányzatot, illetve minden közreműködőt Hartyánból.
Reméljük, más diákok is kedvet kaptak, hogy jövőre beszálljanak a filmforgatásba. Nemcsak a színvonalas produkció, hanem a hagyományok kreatív és a mai korszellemnek megfelelő megőrzése érdekében is.

Részletesebben a filmekről:

"Legyen Ön is Svábmilliomos!”
Sophie Schick Stuttgartban él. Elődeit korábban kitelepítették a magyarországi német faluból, „Irgendwo”-ból.  Sophienak tulajdonképpen már semmi köze magyarországi német gyökereihez, míg egy napon férje be nem nevezi a népszerű „Legyen Ön is Svábmilliomos!” című showműsorba. Végül eljut a 40 Millió Forintos fődíjat jelentő kérdésig.
Hogyan érte el ezt?  A) Sophie csalt. B) Sophienak szerencséje volt. C) Sophie egy zseni.
D) Ezt a sors akarta így.
 
 
Emlék”
 
1947. Egy szívszorító történet a kitelepítés idejéből. Két szerelmes könyörtelen elválasztása egymástól…
Vajon mindent szétrombolnak a történelmi események? Elmúlik a valódi szerelem vagy örökké várni fog a fiú? Hogyan és miért tér vissza az elhurcolt lány?
 
 
 
     
A rendezvényről a  a Zentrum.hu (a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központja) is beszámolt. A linkre kattintva megtekinthető az írás...
 
Jubileumi ünnepségünkről tudósított a Barátság folyóirat
2015. április 22. szerda, 13:00

Iskolánk jubileumi ünnepségéről a "Barátság - kulturális és közéleti folyóirat" is beszámolt. A képre kattintva elérhető a cikk...

 
Nagyszabású jubileumi programmal ünnepeltük iskolánk fennállásának 25. évét
2015. április 17. péntek, 10:59
"A múlt inspirál" mottó jegyében nagyszabású jubileumi műsor keretében ünnepeltük meg 2015. április 17-én (pénteken) iskolánk fennállásának 25. évfordulóját.
 
Egy rövid fényképvetítés segítségével hangolódtunk a műsorra, melyben egykori diákjaink régi és mai fotói villantak fel, régi tanítványunk, Katona Roland énekelt és Szlovicsák Benedek, iskolánk 12-es tanulója gitározott hozzá zenei aláfestésnek. A múlt és a jelen képei szavak nélkül, mégis beszédesen ölelték fel az elmúlt 25 évet és tudatosították, hogy egy negyed évszázad, amivel iskolánk büszkélkedhet, egyrészt milyen hosszú idő, hisz az első évfolyamok diákjai közül sokan immár sokgyerekes családanyák és családapák, ugyanakkor visszagondolva egy szempillantásnyi időnek tűnik, mintha mindez csak tegnap lett volna. 

A linkre kattintva megtekinthető a diavetítés...

A diashow után ünnepi köszöntő szavakat mondott Tircsi Richárd (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője, aki tolmácsolta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár üdvözletét), Heinek Ottó (az LdU  elnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának nevében), és iskolánk igazgatója Tápai Ildikó Anikó.

A linkre kattintva megtekinthetők az ünnepi beszédek... (folyamatban)

Iskolánk alapító igazgatója, Dr. Schäffer István, prezentáció kíséretében emelte ki az iskola történetének már csak kevesek által ismert néhány momentumát (a linkre kattintva megtekinthető a prezentáció...). Mayer Éva, a Fővárosi Német Önkormányzat volt elnöke a torna- és színháztermünk alappillérének letételéig röpített vissza minket a múltba és Bárkányi Judit jelenlegi elnök asszonnyal, emlékplakettel is megajándékozták iskolánkat, melyet ezúton is nagy tisztelettel köszönünk! Salamon Arnold, az egykori fenntartó, Budapest Főváros, Gyengéné Rudi Ágnes a szülők nevében, Kóbor Ádám pedig egykori diákként emlékezett meg a DNG-s évekről. A személyes élményekre épülő beszédek mind-mind egyedi szemszögből tekintettek iskolánkra és sokak számára eddig egyáltalán nem ismert, érdekes részletekbe engedtek bepillantást. Köszönjük mindannyiuknak, hogy elvállalták a szereplést!

A visszaemlékezések közötti műsorszámok sorát iskolánk kitüntetéses arany minősítéssel büszkélkedhető énekkara nyitotta meg, akik a közelmúltban a "Landesrat für Chöre, Kapellen und Tanzgruppen" mözsi minősítő fesztiváljára összeállított programjukat adták elő: négy dialektusban előadott német népdalt. Az utolsó dalt ezúttal egy rövid, humoros jelenet is színesítette.

A linkre kattintva megtekinthető az énekkar műsora...

Nagy sikert aratott az "Es hat einmal geregnet..." kezdetű  német népdal (a hagyományos után) Szlovicsák Benedek blues-verziójában is elénekelt változata. Veér Annamária és Szlovicsák Benedek, illetve az őket kísérő vokálok és zenekar fantasztikusat alakítottak.

A tehetséges művészek sorát iskolánk színjátszó-csoportja, a Kulturális Offenzíva folytatta. Szabó Judit "Falusi ponyva" című vígjátékából adtak elő egy rövid, humoros jelenetet.

A linkre kattintva megtekinthető az ének két feldolgozásban...

Az ének és a dráma után vizuálisan is összekapcsolódhatott a múlt és a jelen egy lenyűgözően kreatív divatbemutató révén, melynek keretében egy-egy osztály egy autentikus német népviseletből kiindulva elkészítette annak valamilyen 21. században is hordható változatát. Az alsószoknyák "cuki rucikká", a menyegzői viseletek alternatív szubkultúrák darabjaivá alakultak. A kreatív alkotásokat szebbnél-szebb modelljeink mutatták be, természetesen témához illő hagyományos és modern német zenére.

A linkre kattintva megtekinthető a divatbemutató...

Mint szinte minden rendezvényünkön, így a 25 éves jubileum alkalmával sem hiányozhatott a színpadunkról a tánc. Ez a produkció is az inspiráló múlt és a belőle kinövő jelen ötvözetére épült: iskolánk volt igazgatója és felesége, tanáraink, volt és jelenlegi diákjaink közösen ropták a polkát és lejtették a keringőt

A linkre kattintva megtekinthető a közös tánc...

A műsort DNG-dal, iskolánk amolyan félhivatalos himnusza zárta. Zenéjét, volt diákunk, Weisz Nándor komponálta, szövegét Örkényi Fanni tanárnő írta és énekkarunk kíséretében a közelmúltban elballagott diákunk, Nádas Barbara adta elő.

A linkre kattintva megtekinthető a DNG-dal...

A műsort, meghívott vendégeink részére - a Fővárosi Német Kisebbség Önkormányzat jóvoltából - állófogadással zártuk az alagsorban. Köszönjük a támogatást!
A neves alkalomból jubileumi tanártabló készült (a linkre kattintva megtekinthető a tabló), melyet a második emeleti lépcsőfordulóban helyezünk el, meghívott vendégeinknek pedig hartai mintás, DNG 25 feliratú fakanalakkal igyekeztünk apró emléket adni útravalóul. A műsorra váró közönség a 12.B osztály továbbfejlesztett DNG-kvízén törhette a fejét és a Schorokscharer Burschen zenekart hallgatva hangolódhatott rá a műsorra. Az iskola torna és színháztermében tartott rendezvényen a falakat és az odavezető folyosót a Jubileumi rajzpályázatra beérkezett pályamunkák díszítették. 

A rajzpályázatról, valamint a díjazott művészekről és munkákról részletesebben ld. a linkre kattintva…

Köszönet Örkényi Fanni tanárnő és egyben főszervező, illetve minden tanár, diák és segítő munkájáért! A következő sikeres és színvonalas jubileumi ünnepségig két műsorvezetőnk, (Wágner Loretta (12.A) és Szép Tímea tanárnő) szavaival búcsúzunk: "Auf Wiedersehen!" és Tápai Ildikó igazgatónő idézett szavaival zárunk: „Zufrieden bin ich immer mit dem Besten!“

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Jubileumi Rajzpályázat eredmények
2015. április 16. csütörtök, 07:20
Iskolánk fennállásának 25. évfordulójáról sokféleképpen emlékeztünk meg iskolánkban, többek között egy nagyszabású művészeti pályázattal. Nagy örömünkre sok kiváló tehetség mutatta meg művészi adottságait és nyújtott be pályázatot a jubileumi téma kapcsán. Érkeztek rajzok, montázsok, plakátok, grafikák, de kisplasztika, makett és videó is készült.

Nem volt könnyű a zsűri dolga, végül a következő eredmény született:

1. helyezett: Szentirmai Blanka (10.BD)
2. helyezett: Budai Bettina (12.B)
3. helyezett: Kányi Csenge (9.A)
Különdíj: Paksi Máté és Muntean Krisztián (10.AC)
DÖK-különdíj: Stankovics Réka és Kovalik Nikoletta (10.AC)
Tárgy kategóriában:
1. helyezett: Bánóczki Tímea, Malonyai-Pethő Réka, Török Anna DNG-makettje
2. helyezett: Balogh Bernadett (9.A) fénykép-virága
3. helyezett: Besze Dóra és Welsch Lilla (10.AC) készítette kirakósjáték
Videók is érkeztek a pályázat-keretében, ahol a zsűri Stef Brigitta (9.A), valamint Farkas Mónika és Megyes Krisztina (10.AC) két videóját tartotta kiemelkedőnek.
A videók a linkekre kattintva megtekinthetők:
Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönjük Csegeziné Barabás Irén tanárnő munkáját!
A legsikeresebb produktumokat kiállítottuk iskolánk torna és színháztermében, ahol a Jubileumi ünnepség díszei voltak. A kiállítást hivatalosan április 17-én, 13 órakor nyitotta meg Tápai Ildikó igazgatónő. A képgalériából ízelítőt adunk a művekből és a megnyitóból:

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
 
DNG 25 éves Jubileum a Magyar Rádióban
2015. április 17. péntek, 06:06

Iskolánk 25 éves jubileuma alkalmából a Magyar Rádió Nemzetiségi Műsora is tudósított a gimnáziumunkban folyó életről és munkáról...

Nyilatkozik Tápai Ildikó igazgatónő, valamint Varsányi Krisztina és Jakus Enikő némettanárok.

A képre kattintva a 2015. április 17-i műsort kiválasztva (00:24:30-tól 00:28:38-ig illetve 01.12:15-től 01:16:35-ig) perctől meghallgathatók az interjúk...

 
Kiváló szereplés a Jugend Debattiert 2015 Országos Fordulójában
2015. április 16. csütörtök, 07:04
2015. április 16-án a Goethe Intézetben került megrendezésre a Jugend Debattiert International, nemzetközi vitaverseny országos fordulója. A versenyen a több mint négyszáz indulóból az országos fordulóba jutott 16 legjobb tanuló vitázott egymással a következő két témában:
1. Legyen-e a magyarországi iskolákban kamerarendszer?
2. Legyen-e magyar óvodákban idegennyelv tanítás?
Iskolánkat Dörner Csenge és Szabó Judit 12.B osztályos tanulók képviselték, mindketten kiváló szerepléssel. Csenge olyannyira jól szerepelt, hogy kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé! 
Köszönet a felkészítő tanároknak, Ursula Kliese, Jakus Enikő és Varsányi Krisztina tanárnőknek.
Nagy gratuláció mindkét diákunknak, Csengének nagyon szorítunk a folytatásban!
 
 
Repülőjegy a thaiföldi fizikaversenyre...
2015. április 15. szerda, 15:02
Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén (IYPT) hazánkat képviseli iskolánk 10.C osztályos tanulója, Bánóczki Tímea (felkészítő tanára Hömöstrei Mihály). Az 5 fős magyar csapatra további kemény felkészülési munka vár, hogy a 2015. június 27 - július 4. között a thaiföldi Nakhon Ratchasima egyetemén rendezett nemzetközi fordulóban (ahova már a repülőjegyet is megkapták) minél jobb helyezést érjenek el az induló 31 ország csapatai között.
Tina előreláthatóan az éneklő fűszálakról, mesterséges izomról és légpárnás járművekről végzett kutatásait mutatja majd be angolul a nemzetközi zsűrinek, és védi meg eredményeit a többi versengő ország diákjai előtt.

További információk a versenyről: iypt.org illetve hypt.elte.hu

 
<< Első < Előző 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Következő > Utolsó >>

48. oldal / 69