Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Diákcsere Diákcsereprogram Darmstadtban 2016
Diákcsereprogram Darmstadtban 2016
2016. június 13. hétfő, 07:41
„Fáradtan érkeztünk a 12 órás utazás után Darmstadtba reményekkel és izgatottsággal telve. Nem kellett csalódnunk a befogadó családok úgy bántak velünk, mint a saját gyermekeikkel.” (Vári Lili 9.A)
„A vonatállomáson mindenkit izgatottan várt a család. Még nem találkoztunk velük, de mindenki felismerte a cserepartnerét, mert már régóta leveleztünk egymással és képeket is küldtünk magunkról.” (Schwarczkopf Léna, 9.A)
„Kipróbáltunk új ételeket, német specialitásokat és megismerhettünk egy más kultúrát.” (Kaltenecker József, Juhász Márton, Zsolnay Gergő,9.A)
„Az első napokban még meg voltunk egy kicsit szeppenve, de a végére már mintha a családok részesei lettünk volna.” (Kaltenecker József, Juhász Márton, Zsolnay Gergő,9.A)
„Nagyon élveztem és még a 12 órás út sem volt olyan rossz, mivel egymást szórakoztattuk a többiekkel. Úgy érzem, ez egy remek lehetőség a nyelv gyakorlására.” ( Péterfi Barbara,9.A)
„Az én cserediákom a legkedvesebb, mert minden dologról tudunk nyíltan beszélgetni és hamar barátokká váltunk. A családja nagyon barátságos volt, szinte otthon éreztem magam, nagyon jól szórakoztam a cserediákprogram alatt.” (Hetyei Réka 9.A)
„Az elején még félénkek voltunk, de egy pár nap után már feloldódtunk, és ha kis hibákkal is, de mindenkinek sikerült megértetnie magát. A cserepartnerem mindig nagyon segítőkész volt, és egész héten nagyon ügyeltek arra, hogy mindig jól érezzem magam.” (Ungi Eszter,9.A)
„A rengeteg törődés amit kaptam, a sok meleg mosoly és kedvesség mind hozzájárultak ahhoz, hogy csodálatosan érezzem magam. Az egyik legboldogabb hetemet tölthettem el, fantasztikus emberek társaságában. Könnyes szemmel néztem ki a vonat ablakán, amikor elbúcsúztunk a cserediákjainktól.” (Qiu Eliza 9.A)

Idén a 9.A és C osztálynak lehetősége adódott részt venni egy cserediák-programon Németországban.
Mindenki izgatottan várta az utazás eljövetelét. Indulás előtt egy héttel másról sem tudtunk beszélni, mint Darmstadtról.  Vajon milyen lesz a fogadócsalád? Kedvesek lesznek a cserediákok?
Ezekre a kérdésekre hamar megkaptuk a választ. A diákok, amint leszálltunk a vonatról, rögtön a nyakunkba ugrottak. Nagyon örültek nekünk, mindenkit szívélyesen fogadtak. Együtt felfedeztük a várost és különböző programokon vehettünk részt: voltunk csónakázni, moziban, kalandparkban, lasertagen, túrázni, akár még zuhogó esőben is útra keltünk. Táncórán is lehetőségünk volt részt venni, ahol bemutathattuk kiváló polkatudásunkat is.:) Pénteken  Frankfurtba is ellátogattunk, hogy megcsodálhassuk a várost, a felhőkarcolókat és a Kommunikációs Múzeumban is megfordultunk.
A hétvégét mindenki a saját fogadócsaládjával tölthette. Sokan Heidelbergbe utaztak, megnézni a híres várat és az óriási bolhapiacot. Az utolsó napon egy közös grillezéssel leptek meg minket a szervezők, ahová az „új, második” családunkkal érkeztünk.
Sok pozitív élménnyel gazdagodtunk, az osztály rájött, hogy jobban beszéli a nyelvet, mint gondolná. Új barátokat is szereztünk, és már türelmetlenül várjuk az októbert, hogy ismét láthassuk őket. smiley

A 9.C nevében Kocsis Orsolya és Tornyai Klarissza

Köszönjük a német félnek a szívélyes fogadtatást, tanárainknak, Kóbor Ágnesnek és Antalné Tóth Tünde tanárnőknek pedig szervő munkájukat!

A diákcsere az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-16 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!