Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
IKSZ-elj a pesterzsébeti Intersparban!
2019. december 06. péntek, 09:17

Segíts adományt gyűjteni a SPAR és a Máltai Szeretetszolgálat közös akciójában az erzsébeti INTERSPAR-üzletben!

Jelentkezni kettesével lehet, telefonszám megadásával!

Az akció időpontja: 2019. december 12-16.

Jelentkezés: John Orsolya tanárnőnél

 
 
Schweineschlacht in Harast mit DNG-Schülern
2019. december 06. péntek, 09:12
Wenn ein Alltagsmensch die Wörter: Schlachter, Sülze, Mulde hört, fällt ihm nichts Besonderes ein. Trotzdem kann sich ein echter Ungarndeutscher den Winter ohne Schweineschlachten nicht vorstellen. So war es auch in Harast, im ungarndeutschen Heimatmuseum, wo sich drei schwäbische Gemeinschaften (Tschip, Wemend und Harast) am 23.11.2019 versammelten, um je eine Sau abzustechen.
Einige Schüler aus dem Deutschen Nationalitätengymnasium wollten diese Gelegenheit nicht verpassen. Kevin Váradi (10.A) und Péter Payer (10.A) besuchten Harast, um die Kultur zu pflegen und im Rahmen dieser Veranstaltung eine unvergessliche Zeit gemeinsam zu verbringen.
Als wir ankamen, empfingen uns die Gastgeber  mit warmem Tee. Bevor das Schlachten anfing, tranken die Volljährigen ein paar Runden, da es nach der Tradition ohne Schnaps nicht geht. Während der dort verbrachten Zeit fühlten wir uns wohl, besonders als wir Leber und gebratenes Blut kosteten. Für die heitere Stimmung sorgte Kapelle “Takser Spatzen”, mit deren Sänger wir mitsingen konnten.
Zur guten Letzt möchten wir uns bei der Stiftung Heimatland Harast für die herzliche Gastfreundschaft bedanken, und allen empfehlen, nächstes Jahr in Harast am Schweineschlachten teilzunehmen.

 
DSD - próbavizsga 2019
2019. november 29. péntek, 13:27

November 19-én a 12. évfolyam tanulói két bemutató DSD- vizsgán vehettek részt, melynek célja, hogy a végzősök bepillantást nyerhessenek a DSD szóbeli vizsga menetébe, és hasznos tippeket kaphassanak a felkészülés utolsó fázisában. Nagy köszönettel tartozunk Giegler Ivett és Kardos Lívia 11.B osztályos tanulóknak, valamint felkészítő tanáruknak, John Orsolya tanárnőnek, hogy vállalták a felkészüléssel járó sok munkát és a közönség előtti megmérettetést. Mindenki sok értékes tapasztalattal gazdagodott a próbavizsgának köszönhetően. További eredményes felkészülést és sikeres vizsgákat kívánunk a végzősöknek.

A képre katintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Sisi-Rezitationswettbewerb 2019: Schülerinnen der Klasse 9.NB ernten Erfolg
2019. november 25. hétfő, 11:46
Petra Tisza, Emma Banciu, Anna Tótik und Lili Fodor aus der Klasse 9.NB haben am 20. November 2019 am deutschsprachigen "Sisi" - Rezitationswettbewerb im XX. Bezirk teilgenommen. Sie waren alle sehr erfolgreich und Lili Fodor hat den 1. Platz belegt.
Wir gratulieren Lili und allen Teilnehmern ganz herzlich! Wir danken Frau Varsányi für ihre Vorbereitungsarbeit. Wir hoffen - nach einem spannenden Erstauftritt - auf eine erfolgreiche Fortsetzung!
 
 
 
Lezajlott 2019-es Nyitott Kapuk rendezvényünk mindhárom napja
2019. november 25. hétfő, 11:14

2019. október 8-9-én, valamint november 19-én "Nyitott Kapuk"-kal vártuk az iskolánkba látogató érdeklődőket, elsősorban a nálunk továbbtanulni vágyó Nyolcadikosokat. A nagy látogatószámnak köszönhetően idén is a torna- és színháztermünkben tartotta meg Tápai Ildikó igazgatónő az általános tájékoztatót, mely után az érdeklődők órákat látogathattak, ismerkedhettek a DNG-s hangulattal, megtekinthették a Kollégiumot, és idén először DÖK-ös diákokkal is beszélgethettek.

Reméljük, vendégeink kellemes benyomásokat szereztek és minél többükkel találkozunk a felvételin!

A hivatalos tájékoztató az alábbi linkre kattintva olvasható...

A bemutatott ppt-prezentáció ide kattintva tekinthető meg...

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
DNG-s Jótékonysági Karácsony 2019
2019. november 21. csütörtök, 10:37
Kedves Diákok!
2019.12.06-ig (péntekig) van lehetőségetek jelentkezni Sáry József testnevelő tanárnál, a csatolt jelentkezési lapot kitöltve iskolánk karácsonyi jótékonysági projektjére, melynek keretében hátrányos helyzetű általános iskolásokat (közel 100 gyermeket) ajándékozunk meg. A létszámot a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. Részletekért kattintsatok a plakátra, jelentkezési lapért pedig a jobboldali dokumentum képére!
 
Tisztelt Szülők, Cégek!
Szívesen fogadunk bármilyen felajánlást, amit az ajándékcsomagba illeszthetünk (pl. mandarin, közeli lejáratos édességek, esetleg céges "szóró" ajándékok stb.), és örömet okozhatunk vele a rászoruló gyerekeknél. 100 db esetén az összes csomagba biztosan tudunk tenni, de az alacsony osztálylétszámok miatt, sokkal kevesebb darabszámot is szeretettel fogadunk (osztálylétszámok 6-12 fő között)!
 
A felajánlásokkal kapcsolatban keressék Sáry József testnevelő tanárt (06-30-606-58-72)
Határidő: 2019.12.06. (péntek)

További infókért kattints a plakátra!

A jelentkezési lap letöltésért kattints a dokumentum képére!

 

 

 

 

 
DNG-s diákok az Akadémián 2019
2019. november 20. szerda, 10:21

2019. november 15-én a „Diákok az Akadémián" program keretében ellátogathattunk a Magyar Tudományos Akadémiára, ahol 5 különféle előadást hallgathattunk meg a környezetvédelemről, a globális felmelegedés tanulmányozásról, és az abból adódó problémák lehetséges megoldásairól. Minden előadás 15 perces volt és egy-egy jól elkészített prezentáció kísérte. Az előadásokból megtudhattuk, hogy mit tudunk tenni a klímaváltozás ellen, mi mindent tesz környezetünkkel a szemét és feltehetőleg mi fog kerülni 2050. július 26-án az asztalunkra ebéd gyanánt.

Az előadásokból megtudtuk, hogy hogyan tudunk kevesebb hulladékot termelni, és hogyan tudjuk élhetőbbé tenni környezetünket. Rengeteg érdekes információt kaptunk a különböző tudományterületekről: mit tesznek a meteorológia az agrártudomány a táplálkozástudomány és a különböző civil szervezetek a globális felmelegedés által okozott problémák megoldására.

A program vége felé szabadon kérdezhettünk az előadóktól, akik nagyon kedvesen minden kérdésre válaszoltak. Ezek után több fajta interaktív játékban is kipróbálhattuk mennyire ismerjük a környezetvédelmet. Az érdekes előadások mellett maga a helyszín is nagy élmény volt.

Jó lenne az itt szerzett információkat az iskolán belül is terjeszteni és használni. Mert a mi nemzedékünk a kulcs ahhoz, hogy egy egészséges bolygónk és jövőnk legyen.

Köszönjük Antalné Tóth Tünde tanárnőnek a kísérést és szervezést!

 

 
Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat nyert 2019/20
2019. november 19. kedd, 13:41

A Pest Megyei Német Önkormányzat jóvoltából iskolánkból idén négy tanuló nyerte el a Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat, név szerint Leéb Fruzsina 10.A, valamint Rizmajer Dóra, Szolnoki Evelin és Sztaskó Kíra 10.B osztályos tanulók. Az ösztöndíjban részesülés alapfeltétele volt az aktív nemzetiségi tevékenység, a legalább 4-es tanulmányi átlag, illetve az osztályfőnök és az igazgató ajánlása.

Az ünnepélyes átadóra 2019. november 17-én, az észak-magyarországi Nemzetiségi Gálán került sor.

Köszönjük a Pest Megyei Német Önkormányzat támogatását!

Díjazott tanulóinknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!

 

 
Énektáborosaink a magyarországi németek nyomában Hartán, Kecelen és Hajóson (2019. október)
2019. november 19. kedd, 14:17

Hagyományőrző énektáborunk 2019. október 4-én reggel 9 órakor startolt el iskolánkból. 

A fantasztikusan sikerült táborból néhány ínycsiklandozó kulcsszó: hartai bútorfestészet, tájházlátogatás, gasztronómiai ízelítő, közös program és éneklés a zeneiskola gyerekkórusával, bevezetés a pálinkafőzés rejtelmeibe, hajósi Barokk Kastély, találkozó a hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkarral, pincelátogatás, jókedv, kapcsolódás, daltanulás.

A táborról részletes beszámoló is olvasható. Ne hagyd ki, katt a linkre!

Ha fényképeket is szeretnél látni, katt ide!

A képre kattintva rövid videós ízelítő tekinthető meg...

A Hagyományőrző Énektábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
Nyitott kapuk pótnap a DNG-ben! (2019)
2019. november 12. kedd, 13:04
 

Kedves Nyolcadikosok!

Lemaradtál az októberi Nyitott Napjainkról? Semmi gond! 2019. november 19-én egy harmadik alkalommal is várjuk az iskolánk iránt érdeklődőket! 
 
Ha szeretnél részletes, pontos tájékoztatást a képzésről, a felvételi követelményekről és a közösségi életről, gyere el!  A program ugyan az, mint az októberi Nyitott Kapuk alkalmával volt, szóval ne aggódj, nem maradtál le semmiről.
Reggel 8.00–9.00 között szülői fórumot tartunk az iskola tornatermében. Ezt követően, 9.00–12.30 óra között tanórákat látogathatsz, így ismerkedhetsz leendő tanáraiddal, diáktársaiddal!
 
Szeretettel várunk! Hozd magaddal szüleidet és tanáraidat is!
 
Címünk: 1203 Budapest, Serény utca 1. (a Csepelre vezető felüljáró mellett). Megközelíthető: 23, 35, 36,  66, 119, 148, 151, 166 autóbusszal, valamint a ráckevei ill. tököli HÉV-vel!
 

 

  

 
Közös Márton napi fellépés a kispesti Erkeles diákokkal
2019. november 13. szerda, 11:32

A 12.AC osztály november 8-án a kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola Márton napi rendezvényén lépett fel és táncolt együtt az általános iskolás diákokkal a táncházban. Miután az idei együttműködés már második alkalommal jött létre, talán elmondhatjuk, hogy sikerült hagyományt teremteni a közös lelkes fellépéssel.

Köszönjük a meghívást! Köszönjük az együttműködést!

A képre kattintva ízelítőt kaphatunk a programból...

 

 
MiniKarMun 2019 - pillants be a diplomácia világába!
2019. november 12. kedd, 10:31

A MiniKarMun konferenciával kapcsolatban további infókat találsz, ha a két képre kattintasz...

 
 
 
 
Eine Woche in Frankfurt als Siegerin des Buch-Selfie-Wettbewerbs
2019. november 12. kedd, 09:28

Zsófia Dull aus der Klasse 10.B war voriges Jahr Siegerin des Buch-Selfie-Wettbewerbs. Als Anerkennung ihrer Leistung hat sie einen einwöchigen Deutschlandaufenthalt mit interessanten Programmen gewonnen. Zsófia berichtet: 

Zwischen dem 18-26. Oktober 2019 habe ich in Frankfurt am Main an einem internationalen Jugendworkshop zum Themen Medien und Landeskunde teilgenommen. Diese Reise habe ich letztes Jahr bei dem Buch-Selfie Wettbewerb gewonnen, an dem ich in einem Video für ein deutsches Buch werbe. Da es um einen internationalen Wettbewerb vom Goethe Institut ging, kamen alle Siegerinnen, bzw. Sieger aus den verschiedenen Ländern für eine Woche in Frankfurt zusammen. Ich habe dort Schüler aus Russland, aus Kasachstan, aus Polen, aus Tschechien, und aus weiteren europäischen und asiatischen Ländern getroffen. Das Programm war sehr vielfältig, ich habe an den verschiedensten Freizeitaktivitäten teilgenommen. Vormittags haben wir im Unterricht über heutzutage wichtige Themen gesprochen, wie zum Beispiel „soziale Medien“, „Fake News“ oder „Politisches Framing“. Nachmittags haben wir Museen (z.B.: das Goethe-Haus) besucht oder an verschiedenen Workshops teilgenommen. Sehr gut hat mir der Comic-Workshop gefallen, in dem wir in kleinen Gruppen eigene Comics entwerfen konnten. Wir haben auch einen Ausflug nach Mainz gemacht, wo wir das Gutenberg-Museum entdeckt haben, und danach an einem Workshop die Drucktechnik von Gutenberg ausprobierten. Der Besuch der berühmten Frankfurter Buchmesse stand auch im Programm, was mich besonders gefreut hat. Die Messe war wirklich sehr groß, interessant und faszinierend, ich habe dort die verschiedensten Bücher aus der Welt gesehen. Die Länder hatten eigene Stände, sogar Norwegen, der der Ehrengast der Messe war. Ich habe natürlich auch den Stand von Ungarn besucht. Da es in dem Workshop auch um Medien ging, haben wir das Radio X kennengelernt, das ein völlig unabhängiges, werbefreies und ehrenamtliches Radio ist. Wir haben viel darüber erfahren, wie es eigentlich funktioniert, und was die Vorteile, bzw. die Nachteile dieses Mediums sind. Am letzten Tag sind wir nach Fulda gefahren, um dort in die Arbeit des Fernsehers „Offener Kanal Fulda” hineinzublicken. Wir haben es selbst versucht einen Film zu drehen. Zuerst haben wir Kameratechnik gelernt, danach sind wir auf die Straße gegangen, um eine Umfrage zu machen und zum Schluss haben wir eine echte Talkshow über Medien geführt.

Diese Woche war für mich sowohl sehr lehrreich, als auch erlebnisreich. Ich konnte meine Deutsch- und Grundkenntnisse erfolgreich erweitern, und dazu noch vielüber die anderen Länder und Kulturen erfahren. Ich habe tolle Menschen kennengelernt, mit denen die Zeit sehr schnell verging, aber wir haben beschlossen, dass wir den Kontakt halten und uns vielleicht in der Zukunft einmal treffen werden.

Zsófi, herzliche Gratulation!

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...

 

 
Interne Fortbildung der Deutschfachschaft
2019. november 12. kedd, 10:15

Am 21. Oktober fand am DNG eine interne Fortbildung zum Thema DSD - schriftliche Kommunikation statt. Unter der Leitung unserer DSD-Programmlehrerin, Sylvia Schindler, konnten die Deutschlehrerkollegen vom DNG und vom Gundel Fachgymnasium einen Überblick über die DSD- Aufgabenstellungen sowie wertvolle Tipps zu einer erfolgreichen DSD- Vorbereitung bekommen. Im größten Teil der Veranstaltung wurden die Bewertungskriterien der SK- Aufgaben bearbeitet und im Schlussteil wurde eine Probekorrektur vorgenommen, die im Anschluss auch besprochen werden konnte.

Im Namen aller Teilnehmerinnen kann ich sagen, dass wir eine produktive und informationsreiche Zeit verbracht haben, was sich hoffentlich auch in der erfolgreichen DSD-Vorbereitung niederschlagen wird. Auf diesem Wege danken wir Sylvia Schindler für die Fortbildung.

 

 
IKSZ-elj november 17-én Dunaharasztiban az ÉMNÖSZ nemzetiségi gáláján!
2019. november 07. csütörtök, 08:33

2019. november 17-i ÉMNÖSZ Kulturális Gálára diáksegítőket keresnek. Több feladatkörre/ idősávra lehet jelentkezni:

  • 9-12h: pakolás (4 fiú, két lány)
  • 12-15h: papírragasztgatás (2 lány)
  • 16-19h: vendégfogadás, hostesskedés (Trachtban vagy ünnepi ruhában), utána rendrakás

Rendezvény helyszíne: Dunaharaszti Sportcsarnok

Jelentkezés és további infók: John Orsolya tanárnőnél!

 

 
Rundreise für Wettbewerbgewinner in Sachsen (Oktober 2019)
2019. november 07. csütörtök, 11:00
Unter dem Motto „Lebe den Augebblick…“ fand zwischen dem 19. und 25. Oktober 2019 die 27. Rundreise der Gewinner der ungarndeutschen Landeswettbewerbe und Bewerbungen (OKTV, OÁTV Deutsche Sprache und Literatur I. II., Volkskunde, Jugend debattiert, des Rezitationswettbewerbs, Musikwettbewerbs, Valeria-Koch-Preises etc.) in Dresden und Umgebung statt.
Aus unserer Schule erhielten Ella Fazekas und Magdolna Lányi die Reise als Belohnung für ihre tolle Leistung im Wettbewerb JDI bzw. im deutschsprachigen Geschichtswettbewerb. Herzliche Gratulation!

Magdolna Lányi berichtet über ihre Erlebnisse:

Am 19. Oktober 2019 begann unsere Reise nach Deutschland. Wir waren sehr aufgeregt, und warteten auf neue Erlebnisse. Wir reisten nach Sachsen, unsere Unterkunft befand sich in Meißen.
Am ersten Tag reisten wir 13 Stunden lang. Es war sehr gut, im Prag eine Pause zu halten. Wir konnten die wichtigsten Sehenswürdigkeiten von der Stadt besichtigen.
Am nächsten Tag gingen wir Meißen zu entdecken. Es war sehr schön, diese alte Stadt kennenzulernen. Dann fuhren wir am Nachmittag nach Moritzburg, um uns das Schloss von August dem Starken anzusehen. Dies ist ein Barockschloss, und hat einen wunderschönen Park.
Am dritten Tag, am Montag, reisten wir nach Dresden. Unser Reiseführer hielt eine Stadtführung, dann hörten wir ein Orgelvorspiel in der Frauenkirche. Wir besuchten auch das Residenzschloss Dresden. Es war sehr interessant, neue Infos über die sächsische Geschichte zu bekommen.
Am Nachmittag gingen wir in den sächsischen Landtag, wo wir etwas Neues über die sächsische Politik erfahren konnten.
Am Dienstag waren wir in Pillnitz, wo das Sommerschloss von August dem Starken war. Dann machten wir eine Wanderung in der Sächsischen Schweiz, was eine Erfrischung nach den Städten war. Am Nachmittag gingen wir nach Pirna, wo wir uns mit einem Zeitzeugen der Vertreibung trafen. Es war sehr interessant über seine Erinnerungen und Erlebnissen zu hören.
Es gab noch in Pirna eine Stadtführung, unter dieser Stadtführung konnten wir einen kleinen Blick von der pirnischen Schule bekommen.
Am Mittwoch hatten wir großen Spaß: wir waren im Belantis Abenteuerpark Leipzig. Es war sehr-sehr gut, und wir probierten alle “Spielzeuge” im Park aus!
Am Donnerstag gingen wir noch einmal nach Dresden. Wir besuchten die Gläserne Manufaktur, wo die Arbeitsphasen der Herstellung eines Volkswagen-Elektrischen Autos gezeigt wurden. Dann besuchten wir ein Fußballstadion, was sehr faszinierend war. Zum Schluss waren wir in Dresden in der Viba-Schokowerkstatt, wo eigene Schokos von uns gemacht wurden.
Am letzten Abend bereiteten die Lehrer ein Spiel vor: es gab ein Quiz-Spiel, und wir konnten verschiedene Geschenke gewinnen.
Es war eine sehr schöne Reise mit vielen neuen Erlebnissen. Wir lernten neue Menschen kennen, und Freundschaften wurden geschlossen.

Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 69