Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap
3. hely a kerületi lány-focibajnokságon
2013. december 19. csütörtök, 12:30

2013. december 13-án az iskola lány-focicsapata részt vett a kerületi bajnokságon. A csapat 9 főből állt: Bach Dorottya, Bohácsi Bettina, Budai Bettina, Kincs Bernadett, Pálfi Bianka, Petrányi Zsófia, Schenk Zsófia, Szabó Annamária és Török Anna. A meccsre két tanár kísért el minket: Simon Krisztina tanárnő és Vereb Dóra tanárnő. Sajnos edzőnk, Kertész Gábor tanár úr nem tudott személyesen velünk lenni és szurkolni nekünk, de a messzi Bajorországból "lélekben" támogatott minket. Négy csapat ellen küzdöttünk és végül a 3. helyet sikerült megszereznünk. A meccsek küzdelmesek, ellenfeleink erősek voltak. Természetesen nagyon jól éreztük magunkat, (egy-két bírói hibától, és a többi csapat agressziójától eltekintve). Reméljük jövőre újult erővel (több csapattaggal :D ) sikeresebben tudunk szerepelni. Hajrá DNG! smiley

Petrányi Zsófia, Budai Bettina, Pálfi Bianka 11.B

 
Színházi esték a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából
2013. december 16. hétfő, 17:33
Nagy örömünkre szolgált, hogy a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából iskolánk harminc tanulója november 13-án ingyen megtekinthette a budapesti József Attila Színházban Az aranyember című darabot. A magyartanárunk néhány héttel az előadás előtt közölte az örömteli hírt, ami főleg azért volt nagyon kellemes meglepetés, mivel az irodalom órák keretében éppen Jókai Mór Az arany ember című regényét dolgoztuk fel. A mi osztályunk közel teljes létszámban volt jelen a mű színpadi feldolgozásának megtekintésekor. Rajtunk kívül a 13. évfolyam hét tanulója és magyartanárunk, Galambos Róbert tekintette meg velünk az előadást.
Hatalmas élmény volt így, egy rendező által megálmodott világban átélni a történetet. A szereplők csodálatos színészi alakításokkal tették felejthetetlenné az estét. Külön kiemelném Bodrogi Gyula színészi játékát, akit egy gazdag kereskedő szerepében láthattunk. Mély, érdes hangja és hóbortos jelleme tökéletesen illett az általa megformált szereplőhöz. Az ő színre lépését a közönség tapssal fogadta, hiszen mi, akik jelenleg a középiskola padjait koptatjuk, néhány évvel ezelőtt még az ő általa szinkronizált mesefigura, Süsü sárkány kalandjaira ébredtünk reggelente. Jó volt látni, hogy a közönség legnagyobb része általános és középiskolai tanuló volt. Felébredt bennem a remény, hogy ez után az előadás után sokan választják a színházat a korombeliek közül szórakozásképpen a sok haszontalan elfoglaltság helyett.
A történet végkimenetele egy kicsit eltért a regényben leírottaktól, de még így is örök élmény marad ez a szerdai este. Köszönjük szépen!
Jánka Zsófia 12.A
 
Mézeskalácssütés 2013
2013. december 12. csütörtök, 09:09
Dezember 4-én, hagyományos mézeskalácssütéssel készülődtünk a karácsonyra. A kollégiumban szervezett, jól sikerült programról Majeczki Martin ad ízelítőt nekünk...
 
Am Mittwoch (den 4. Dezember) wollten wir nicht nur einen alltäglichen, langweiligen Nachmittag im Schülerwohnheim verbringen, sondern uns am Anfang der Adventszeit auf Weihnachten vorbereiten. Inspiriert von unseren engagierten Deutschlehrerinnen, Frau Friedrich und Frau Jakus -  haben wir virgenommen Lebkuchen zu backen. Den Kern des „Backteams“ hat die Klasse 11.B gegeben. Die Mitbewohnerinnen des Wohnheims haben schon den Tag zuvor mit Frau Pálmay den Zeig zubereitet. Insgesamt waren ca. 15 Köchinnen in der Küche und haben sehr fleißig gearbeitet. Ich persönlich bin der Küchenjunge gewesen und zum Glück kann ich behaupten, dass das Ergebnis der tollen Zusammenarbeit mir sehr geschmeckt hat. Aber es war nicht erlaubt, alle Lebkuchen schnell aufzuessen. Die Mädchen haben sie schön dekoriert und werden wir diese anlässlich unseres Christkindlspiels verwenden… Noch einmal danke schön für den gut gelaunten Nachmittag für die Helferinnen und Teilnehmer :)
Martin Majeczki
 
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg...
 
Véménden jártunk
2013. december 11. szerda, 19:41
2013. november 23-án egész napos programban volt részünk a Baranya megyei Véménden.
A kollégium projektkirándulása alkalmával rendhagyó, izgalmas tájház-látogatáson vehettünk részt Falk Antalné tanárnő jóvoltából. Kipróbálhattuk, hogyan vitték az anyukák kisbabájukat a Mandeltuchban, hogyan egyensúlyoztak a lányok, asszonyok megpakolt kosarakat a fejükön, milyen érzés belebújni egy-egy hagyományos, régi ruhadarabba. Megtudtuk, hogy miért választották a fiatal legények a ház helyett az istállót hálóhelyül; hogy hová bújtatták el a ház hajdani lakói a lányokat, asszonyokat az orosz katonák elől; hová rejtették, majd hogyan menekítették ki saját javaikat az elvett házakból a kitelepítésre ítéltek.
A tájház nemcsak a múltról tanúskodik, hanem a jelenről is: szép példája annak, hogyan élhetnek és dolgozhatnak együtt közös célokért a történelem eseményei által egymás mellé sodort „svábok”, felvidéki magyarok és bukovinai székelyek. A mintegy másfél órás tájházbeli időutazás után az általános iskolában található babakiállítást is megnézhettük. Ezt követően a szeptemberben tartott hagyományos véméndi sváb esküvő felvételei adtak képet a helyi szokásokról. A program betetőzése az volt, amikor diákjaink magukra ölthették Véménd jellegzetes német népviseletét.
Nagyon köszönjük Falk Antalné tanárnőnek, hogy csodálatos előadása folytán megelevenedett a múlt, és hálásan köszönjük Schreck Bernadettnek és családjának a fantasztikus szervezést!
 
"Junge Talente" rendezvény 2013
2013. december 10. kedd, 08:33

December 9-én került sor a a Fővárosi Német Önkormányzat "Junge Talente" rendezvényére, melyen több nemzetiségi általános- ás középiskola tehetségei léptek színpadra német nyelvű jelenettel, verssel, prózával. Átadták a "Budapesti Németségért 2013" díjakat is, a kitüntetetteknek szívből gratulálunk! Iskolánkat szavalattal Knapp Mercédesz (9.B) és Kovács Dóra (9.B) képviselték, Solti Tamás pedig zenekarával, a "Schorokscharer Burschen"nel gondoskodott vidám zenével a jó hangulatról. A Német Önkormányzatnak köszönjük a meghívást és a szervezést, diákjainknak pedig a színvonalas fellépést!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg

 

 
"Giga"-ösztöndíjlehetőség a DAAD-tól - 2014
2013. december 06. péntek, 10:22
   
 
Továbbtanulás
Németországban? 
 
 
   
Végzősök, figyelem! Kiírták a 2014-es DAAD-ösztöndíjat!
Ez a kiemelkedően tehetséges diákok felsőoktatási tanulmányait  támogatja és finanszírozza valamelyik szabadon választott németországi egyetemen vagy főiskolán. A pályázati feltételek szigorúak, sok adminisztrációval és beadandó dokumentummal, sikeres pályázat esetén viszont a teljes tanulmányaidat finanszírozzák (=Vollstipendium)!
Néhány alapvető feltétel, vagyis akkor van esélyed, ha
- tanulmányi eredményeidet tekintve - a végzős évfolyam legjobb 10%-ához tartozol, illetve végig kiemelkedően jó eredményeid voltak.  
- nem vagy német, vagy kettős állampolgár, a szűk családodban nem német a használt nyelv.
- konkrétan tudod, hogy milyen szakirányra (lehetőleg azt is, hogy melyik egyetemen belül) szeretnél továbbtanulni.
- elszánt és elkötelezett vagy a választott szakirányt és céljaidat illetően.
A pályázati kiírásban szereplő feltételek sokkal részletesebbek, ezeknek a mellékletekben tudsz utánaolvasni.
A pályázat benyújtásához igazgatói, illetve több tanári ajánlás szükséges, és csak az iskola támogatásával nyújtható be. Mivel a pályázat hatalmas adminisztrációs munkával jár, a beadási határidő viszont szűk, ezért az iskolán belüli beadáshoz (mellyel jelzed, hogy elolvastad és vállalod feltételeket és szeretnél pályázni), elegendő csak egy dokumentumot beadni, egy ca. 1000 szavas esszét, melybe beleszövöd az életrajzodat, a meghatározó tapasztalataidat, illetve meggyőzően megindokolod, hogy miért szeretnél Németországban az adott szakon/ intézményben tanulni, milyen jövőbeli céljaid vannak a szakmában stb.
Az esszék iskolán belüli beadási határideje: 2013. december 19. (csütörtök), reggel 8 óra(!) (105-ös szoba).
Amennyiben az iskola támogatja pályázatodat, még a téli szünet előtt értesít, hogy össze tudd állítani a beküldendő pályázathoz szükséges dokumentumokat (űrlapok, ajánlások, bizonyítványmásolatok, kiválasztott szak részletes bemutatása stb).
Minden további részlet a mellékletekben található! Javasoljuk alapos áttanulmányozásra!
 
 
 
Ösztöndíjlehetőség! Egy hónap Baden-Württemberg 2014 PDF Nyomtatás
2013. december 06. péntek, 10:24
Kb. 16 éves vagy (de még nem múltál el 17) és jó németből? Érdekel, hogy milyen is az élet Németországban? Nyitott, illetve kellőképpen önálló és érett vagy ahhoz, hogy a nyárból egy hónapot egy német vendégcsaládnál tölts, iskolát látogass, kultúrprogramokon vegyél részt más fiatalokkal közösen? A baden-württembergi "Donauländische Kulturstiftung" jóvoltából - egy egyhónapos ösztöndíj keretében - lehetőséged nyílhat erre, neked csak az oda-vissza út költségeit kell állnod.
A pályázatokhoz (a kiírásban szereplőkön felül) kérünk csatolni egy kb. 1 oldal terjedelmű esszét a következő témában: "Was verhoffe ich mir von einem Sprachaufenthalt in Baden-Württemberg? A pályázatok iskolán belüli beadási határideje: 2014. január 14. (105-ös szoba).
Minden további részletet a mellékletekben találsz!
 
 
 
A hónap kísérlete(i) fizikából
2013. december 05. csütörtök, 18:11
Érdekel a fizika? Az érdekes kísérletek? Szeretnéd felturbózni a jegyedet? Nem kell mást tenned, mint minden hónapban figyelni az aktuális kiírást és követni az iránymutatásokat! Röviden: a kijelölt feladatok mentén keresgélj a neten, próbáld ki a gyakorlatban, vond le a következtetéseidet írásban, és add be őket a megjelölt határidőig Hömöstrei tanár úrnak!
Érdekel a dolog? A részletekért kattints ide!

 

 
Pest megyei nemzetiségi ösztöndíj eredmények
2013. december 05. csütörtök, 17:46
Örömmel vehettük tudomásul, hogy - a Pest Megyei Német Önkormányzat jóvoltából - iskolánkból idén négy tanuló nyerte el a Pest Megyei Nemzetiségi Ösztöndíjat, név szerint: Majeczki Martin (11.B), Nádas Barbara (13.B) - mindketten újhartyáni, Knapp Mercédesz (9.B). dunaharaszti és Feigl Zsófia (9.B) szigetszentmártoni tanulók. Az ösztöndíjban részesülés alapfeltétele volt a legalább 4-es tanulmányi átlag, illetve az osztályfőnök, az igazgató, valamint a helyi kisebbségi önkormányzat ajánlása.
Köszönjük a Pest Megyei Német Önkrományzatnak, hogy az idei tanévben is támogatták diákjainkat.
Mind a négy tanulónknak szívből gratulálunk, további eredményes tanulmányokat és aktív nemzetiségi tevékenységet kívánunk!

 

 
Schorokscharer Burschen & DNG
2013. december 05. csütörtök, 11:50
Aki még nem értesült volna róla, vagy egyszerűen csak nem rakta volna össze a közös szálakat, annak ezúton megsúgjuk, hogy micsoda szív-, ügy- és tehetségbéli összefonódások vannak a Schorokscharer Burschenek és a Német Nemzetiségi Gimnázium között...wink
Aki rész vett iskolánk Márton-napi rendezvényén és a nap végén ellátogatott a tornaterembe, hogy részt vegyen a közös táncházon, tapasztalhatta, hogy milyen hangulatos talpalávalót húztak-fújtak a soroksári fiúk. Volt azonban, aki se nem  húzott, se nem fújt, hanem két ütövel verte a ritmust, na ő a mi 12.A osztályos Solti Tamásunk, akit nem kell noszogatni, ha a nemzetiségi ügyről van szó: sok más mellett aktív szervezője a "Schorokscharer Burschen" nevű zenekarnak.
Ha valaki lemaradt volna a Márton-napi táncházunkról és szeretné élőben látni-hallani a fiúkat, nem kell sokat várnia: december 9-én a Fővárosi Német Önkormányzat "Junge Talente" rendezvényén  - több más fellépő mellett - ők is felbukkannak majd a színpadon.
Tamásnak elismeréssele gratulálunk a közügyekben való aktív részvételéhez, és csak biztatni tudjuk: csak így tovább! 

 
Adventi kirándulás Bécsben
2013. december 01. vasárnap, 15:21

November 29-én a 11.B osztály - egy egynapos kirándulás keretében - Bécsbe látogatott és "kortyolhatott" egyet a császárváros adventi hangulatából... A szervezésért köszönet a kispesti Deák gimnáziumnak, akik jóvoltából a mi diákjaink is részt vehettek ezen az irígylésre méltó pénteki programon! Majeczki Martin beszámolója és a mellékelt képek révén az itthon "adventezők" is ábrándozhatnak egy kicsit...

Am 29. November sind wir zu 14 aus der Klasse 11. B mit unserer Klassenleiterin Frau Győrfi und mit Frau Bozzai nach Wien gefahren. Diesen kurzen aber beeindruckenen Ausflug hat das Kispester Deák Gymnasium und die Mutter von Judit Frau Gábor-Szabó organisiert. Danke, dass wir uns an diesem Programm beteiligen konnten!
Um halb 11 sind wir schon in die Hauptstadt Österreichs angekommen. Nach einem Spaziergang haben wir die Kapuzinerkirche angeschaut. Hier in der Kaisergruft konnten wir das Grab von zahlreichen österreichischen Kaisern und natürlich von vielen ungarischen Königen besichtigen z. B.die Gruft von Maria Theresia, Joseph II., Franz Joseph, Sissi, Karl IV. und Otto von Habsburg. Das war eine wirklich lebendige Geschichtsstunde. Danach gingen wir in das Haus der Musik. Wir waren total überrascht, da dieses Museum wirklich besucherfreund und interaktiv ausgestattet ist. So etwas haben wir noch nie erlebt. Frau Győrfi und die Pianisten der Klasse haben die Möglichkeit gehabt, in der Aula „vor einem Publikum“ Klavier zu spielen. Mozart hat uns eigene Musikstücke komponiert und die Glückspilze haben mit einem Taktstock die Wiener Philharmoniker geleitet. Danach hatten wir Freizeit, und konnten in der Altstadt bummeln. Das Wiener Christkindlmarkt strahlt bereits ein echtes Weihnachtsgefühl aus. Es gab eine unbeschreibliche Stimmung und natürlich schmeckte die Wurst und der Glühwein sehr.:))
Leider mussten wir am Abend zurückfahren, aber es lohnte sich statt der Schulbänke diesen schönen Tag zusammen mit der Klasse in Wien zu erleben. Danke für die Organisatoren und für die Teilnehmer ;)
A fényképre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Adventi koszorúkötés 2013
2013. november 27. szerda, 14:57
A napokban (november 26-27-28.) zajlott iskolánkban az immár hagyományosnak tekinthető adventi koszorúkötés. Születtek egyszerűek, díszesek, modernek, kicsik és nagyok, a "legnagyobb" díj azonban mindenképpen az aulában lógó DNG-koszorúért jár, amit Szabó Virágnak és Fábián Terikének köszönhetünk. A program idén is nagy népszerűségnek örvendett, melyre - iskolánk jobb megismerése, a partneri kapcsolatok és a nemzetiségi hagyományok közös ápolása jegyében - általános iskolák tanulóit is nagy szeretettel láttuk. Aki ott volt, az remélhetőleg megtapasztalhatta a - lenti versből is átható - adventi várakozás szépségét és örömét. Ízelítőül néhány kép...
 
Lied im Advent 
 
Immer ein Lichtlein mehr 
im Kranz, den wir gewunden, 
dass er leuchte uns so sehr 
durch die dunklen Stunden. 
 
Zwei und drei und dann vier! 
Rund um den Kranz welch ein Schimmer, 
und so leuchten auch wir, 
und so leuchtet das Zimmer. 
 
Und so leuchtet die Welt 
langsam der Weihnacht entgegen. 
Und der in Händen sie hält, 
weiß um den Segen!
 
Matthias Claudius (1740 - 1815)
A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg

 

 
Weöres Sándor előadás
2013. november 24. vasárnap, 23:00

Dr. Sebők Melinda tanárnő (2013. november 7-én) a Károli Gáspár Református Egyetem dísztermében "Weöres Sándor pályakezdése a Nyugattól a Várig" címmel konferenciaelőadást tartott, mely az épp száz esztendeje 1913. június 22-én Szombathelyen napvilágot látott Weöres Sándor pályakezdetét mutatta be néhány Kosztolányi-, Babits-, Jankovich Ferenc-levél és más irodalomtörténeti dokumentum tükrében. Ízelítőül a rezüméből:

"Weöres pályakezdetén megtalálta egyedi hangját. Már korai verseiben szakított a század eleji modernség poétikájával, megkérdőjelezte a költői beszéd alanyi szituáltságát. A határtalan végesség univerzumába menekült vagy akusztikai-esztétikai elveken alapuló dallamos-ritmusos játékversekkel kísérletezett. 1932-től a Nyugat nem csupán a pályakezdést jelentette számára, a Nyugattal beérkezett költővé vált. A Nyugat mellett az 1940-ig tartó pályaszakasz másik fontos állomása a Vár volt. Weöres a vidéki lap majd a Nyugat megszűnése után 1941-től a pécsi Sorsunk és a Nyugat-utód Magyar Csillag munkatársa lett. Babits jóslata beigazolódott, mikor a fiatal költők sorában Weörest olyan csodagyereknek nevezte, akitől 'még kiszámíthatatlan meglepetéseket várhatunk'”.

Sebők tanárnőnek szívből gratulálunk, további eredményes munkát és sikeres előadásokat kívánunk!

 

 
Középiskolák rangsora 2014
2013. november 25. hétfő, 16:10
Megjelentek a magyarországi középiskolák legfrissebb (a 2013-as évre épülő) eredményességi mutatói a HVG különszámában. 
Gimnáziumunk idén is igen előkelő hellyel büszkélkedhet: 
a 957 figyelembe vett magyar középiskola "hivatalosnak" tekintett rangsorában az 51. helyet foglaljuk el. Budapesti viszonylatban a 22. legjobb középiskolának minősülünk. Nyelvi érettségik tekintetében az országban a második legeredményesebb iskola vagyunk. 
A sorrendet a diákok tanulmányi, érettségi és felvételi eredményei, nyelvvizsgái, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze. 
Nagyon büszkék vagyunk, gratulálunk és köszönjük minden mostani és volt DNG-s diáknak és tanárnak munkáját és együttműködését!
Hajrá DNG!
 
 
IKT könyvtárhasználati vetélkedő 2013
2013. november 26. kedd, 09:56
A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet ebben az évben is megrendezi a középiskolák és kollégiumok számára az IKT technikák alkalmazása az intézményi könyvtárban című versenyét. Tavaly elhoztuk az aranyérmet, reméljük a további jó folytatást!
Ha érdekelnek a részletek, kattints ide!

 

 
A "Salziger Kaffee" német-magyar közös toleranciaprojekt a médiában
2013. november 25. hétfő, 15:48
Gimnáziumunk és németországi testvériskolája, a Saarlouiser Gymnasium am Stadtgarten közös toleranciaprojektet szervez „Sós Kávé” (Salziger Kaffee) címmel a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából.
A projekt előkészületeiről és a közös együttműködésről a „Begegnung. Deutsche schulische Arbeit im Ausland” folyóirat (4-2013, 34. Jg.) cikket közölt, mely a következő linkre kattintva tekinthető meg.

„Salziger Kaffee” a médiában

 
 
<< Első < Előző 61 62 63 64 65 66 67 68 69 Következő > Utolsó >>

65. oldal / 69