Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Színjátszás Színjátszósaink fellépései
A KO Taksonyban a "Prinz und Rosie" darabbal (2019)
2019. december 11. szerda, 08:16

A taksonyi Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola meghívására színjátszó csoportunk, az Örkényi Fanni tanárnő által vezetett Kulturális Offenzíva  ismét lehetőséget kapott arra, hogy Taksonyban szerepelhessen. 2019. november 28-án adtuk elő a "Prinz und Rosie" című darabunkat.

Megérkezésünkkor süteménnyel és üdítővel vártak vendéglátóink. Némi előkészület után kétszer játszottuk el a színdarabot: egyszer az 5-6. osztályosoknak, egyszer pedig a 7-8. osztályosoknak. Nemcsak a közönség, mi is nagyon jól éreztük magunkat előadás közben: a gyerekek figyelmesen és lelkesen követték a darab eseményeit, a végén pedig nem maradt el a taps és a gratuláció.

Szeretnénk köszönetet mondani ezért a nagyszerű délelőttért a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárainak és diákjainak és reméljük, újra találkozunk!

Dull Zsófia 10.B

 
Színjátszó-fesztivál - Szekszárd 2019
2019. május 02. csütörtök, 07:04

2019. április 24-én Szekszárdon járt iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva. Idén is a szekszárdi Német Színház – a Deutsche Bühne Ungarn – adott otthont a hagyományos, német nyelvű színjátszófesztiválnak.

A helyszín azért nagyon izgalmas, mert igazi színpadon, valódi színházi körülmények között játszhatunk. A színház különböző területein dolgozó szakemberek – világosító, hangtechnikus, ügyelő – segítették a munkánkat és együtt drukkoltak velünk az előadások sikeréért.

A fesztiválon ebben az évben öt csoport lépett fel: a Junge DBU Szekszárdról, a  PaThalia Junior és a PaThalia Senior Pilisvörösvárról, a Deszka nevű csoport Szolnokról és a Kulturelle Offensive (azaz mi).
A zsűri értékelése szerint mindegyik előadás nagyon magas színvonalú volt, ismét lehetetlen volt a csoportok között sorrendet felállítani.

A nap befejezéseként megtekinthettük a DBU Valerias verdichtete Welten című előadását, melyet Koch Valéria művei alapján állított színpadra a színház.

Ebben az évben is nagyszerű élményekkel tértünk haza.

 

 
Die KO in Essegg (Kroatien) - 2018
2018. június 27. szerda, 09:35
Die fünfzehnjährige Theatergruppe unseres Gymnasiums – die Kulturelle Offensive – nahm am 18. Internationalen Deutschsprachigen Theaterfestival zwischen dem 16. und 19. Juni 2018 in Essegg (Kroatien) teil.
Drei Tage lang Theater: Amateurtheatergruppen von Jugendlichen aus Deutschland, Kroatien, Polen, Rumänien, Russland, Serbien und Ungarn bespielten die Bühne des Kindertheaters in Essegg.
Wir – die Kulturelle Offensive – traten am 17. Juni vor dem internationalen Publikum mit unserem neuen Stück „Faust 2.0” auf. Die Theateraufführungen begannen jeden Tag um 17 Uhr. Vormittags nahmen die jungen Schauspieler an Theaterworkshops teil. Die richtig amüsanten Workshops wurden von Isolde Cobet (Rumänien), Tímea Faragó (Deutschland) und Marius Schiener (Österreich) geleitet.
Das Programm war auch so schon erlebnisreich, es gab aber auch Freizeit, um die schöne Stadt Essegg (Osijek) und einander besser kennenzulernen. Vor den Aufführungen machten wir lange Spaziergänge am Ufer der Drau, nach den Aufführungen kam es zu Gesprächen unter den Jugendlichen verschiedener Länder.
Wir möchten uns für die Möglichkeit am Festival teilzunehmen bei der Kulturstiftung des Landes Baden-Württemberg, der Deutschen Selbstverwaltung Budapest und der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen bedanken, die unsere Reise gefördert haben.
 
Fanni Örkényi
Leiterin der KO
 
Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...
 
 
Színjátszófesztivál 2018 - DNG-é a fődíj
2018. április 16. hétfő, 10:05

2018. április 13-án Szekszárdon járt iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva. Idén ugyanis a szekszárdi Német Színház – a Deutsche Bühne Ungarn – adott otthont annak a hagyományos színjátszófesztiválnak, amelyen német nyelven játszó középiskolai színjátszó csoportok mutatkozhatnak be .

A helyszín csodálatos volt: igazi színpadon, valódi színházi körülmények között játszhattunk. A színház különböző területein dolgozó szakemberek – világosító, hangtechnikus, ügyelő – segítették a munkánkat és együtt drukkoltak velünk az előadások sikeréért. Különösen kedves gesztus volt a színházban játszó színészektől, hogy kíváncsiak voltak a gyerekek játékára és a nézőként követték az előadásokat.

A fesztiválon ebben az évben négy csoport lépett fel: a Junge DBU, a Kulturelle Offensive (azaz mi), a pilisvörösvári PaThália és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorlógimnáziumának színjátszó csoportja.
A zsűri értékelése szerint mind a négy előadás igen magas színvonalú volt, lehetetlen volt a csoportok között sorrendet felállítani.

A díjat végül sikerült elhoznunk a Faust 2.0 (soroksári Faust) című előadásunkért, így 2018. június 16 – 19. között mi utazhatunk az eszéki színjátszó fesztiválra Horvátországba.

A nap befejezéseként megtekinthettük a DBU 39 Stufen című előadását, amely nemcsak szórakoztató volt, hanem szakmai szempontból rendkívül tanulságos is.

Szeretettel gratulálunk a színjátszó csoportunknak és vezetőjének, Örkényi Fanni tanárnőnek!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
15. születésnapját ünnepelte a KO
2018. április 12. csütörtök, 07:27
2018. április 11-én ünnepelte iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva fennállásának 15 éves jubileumát. A műsor első részében - Örkényi Fanni (a színjátszócsoport vezetőjének) rövid nyitóbeszéde után - a Faust 2.0 című színdarab ősbemutatóját láthatta a közönség.  Ez az előadás az ún. „Soroksári Faust” című XX. század eleji bábjáték színpadi feldolgozása. A második részben a Költészet Napja alkalmából József Attilára emlékeztünk versekkel és a költő néhány művének zenei feldolgozásával.
A közönség soraiban ott ültek a csoport hajdani tagjai, a környékbeli német önkormányzatok képviselői, iskolánk diákjai és tanárai. A program kellemes beszélgetéssel kísért fogadással zárult.
Köszönjük szépen a Fővárosi Német Önkormányzatnak a kedves ajándékot és a finom tortát!
Köszönjük a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a „Soroksári Faust” rendelkezésünkre bocsájtott izgalmas szövegét!
Köszönjük Szlovicsák Benedeknek, egykori diákunknak, hogy zenés műsorával gazdagította a délután programját!
„Jövőre Veletek ugyanitt!”
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
15 éves lesz a Kulturális Offenzíva
2018. február 22. csütörtök, 20:01

Idén ünnepli iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva 15. születésnapját. Az évforduló alkalmából kreatív ünnepi műsorral készülnek, melyre szeretettel várják régi színjátszós-társaikat, az érdeklődő szülőket és a meghívott vendégeket. A színpad kedvelőit szereplési lehetőségre hívják: ne habozz, irány a színpad!

A képekre kattintva további információk érhetők el...

 

 

 
Baranyai turnén járt színjátszó csoportunk és a "Svábok elhurcolása..." projekt DVD-bemutatója
2017. június 02. péntek, 08:41
Május 20-22 között a színjátszó csoporttal Baranya megyében "turnéztunk". Három nap alatt négy előadást adtunk, és egy tévéfelvételen is részt vettünk.
Első nap Fekeden, másnap Pécsdevecseren és Pécsváradon, hétfőn pedig Pécsett a Koch Valéria Iskolaközpont kollégiumában szerepeltünk, mindenhol nagyszerű közönség előtt. Voltak olyan nézőink is, akik átélték a malenkij robotot, és egy nénivel is beszélgettünk, aki egy munkatáborban született. Igazán akkor kaptunk visszaigazolást a színdarab sikerességéről, és arról, hogy célba ért mind a darab, mind pedig az interjúsorozat alapján készített film mondanivalója, amikor többen elérzékenyültek az előadásunk végére, illetve nagyon sokan gratuláltak személyesen is.
Nem mehetek el amellett, hogy a sok előadás mellett milyen jól éreztük magunkat, és hogy mindenhol nagyon szívesen fogadtak minket. Innen is köszönjük a fekedieknek a házi pizzát és a jó hangulatú estét, a pécsdevecseri vasárnapi ebédet és epertortát, Pécsváradnak, hogy ilyen különleges helyen, a várban léphettünk fel, és egy gyors, de annál érdekesebb körbevezetést kaphattunk a vár és Magyarország legrégebbi templomának történetéről. Hétfőn a szabadidőnket azzal töltöttük, hogy körülnéztünk Pécs belvárosában, ezzel megkoronáztuk az utunkat.
Ez az út, úgy gondolom, hogy összehozta a csapatot. A késő esti beszélgetések a Koch Valéria kollégiumban, vagy vicces helyzetek az előadások közben, amiket közösen oldottunk meg, olyan történetek, amiket még sokáig emlegetni fogunk.
Ahhoz, hogy ez az előadás ilyen kerek, és jó legyen, nagyban hozzájárult Bozzai tanárnő és Örkényi tanárnő áldozatos munkája. Bozzai tanárnő minden előadásunk előtt bemutatta az interjúkból elkészült filmet, ami kiváló felvezetése volt az Örkényi tanárnő által megálmodott és közösen megalkotott darabnak.
(Fakli Fanni)
 
Szeretnénk köszönetünket kifejezni:
Schmidt Zoltánnak, aki a Baranyai Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnökhelyettese;
Dr. Dávid Gabriellának, aki a pécsi Valeria Koch Iskolaközpont kollégiumának intézményegység-vezetője;
Fővárosi Német Önkormányzat
Tillmann Péternek, Feked polgármesterének;
Feked Község Német Nemzetiségi Önkormányzatának;
Rumszauer Ilonának, Pécsdevecser polgármesterének;
Pécsdevecser Német Nemzetiségi Önkormányzatának és elnökének Bayer Máriának;
Gászné Bősz Bernadettnek, Pécsvárad alpolgármesterének, a Pécsváradi Német Önkormányzat
képviselőjének, a Pécsváradi Élményvár vezetőjének.
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
 
 
A Kulturális Offenzíva "Svábsors" című darabja felvételen...
2017. március 10. péntek, 07:16

Mint arról kapcsolódó cikkünkben már beszámoltunk, iskolánk színjátszó csoportja, a Kulturális Offenzíva idén autentikus interjúk alapján a svábok elhurcolása és kitelepítése témakörben készített színdarabot.

A 2017. február 15-i szigetszentmártoni előadásról videófelvétel is készült, mely a képre kattintva megtekinthető!

 

 
"Svábsors" a színpadon
2017. február 21. kedd, 09:10
Ez a tanév nagy feladat elé állította iskolánk színjátszó csoportját, a Kulturális Offenzívát: a malenkij robot témáját dolgoztuk fel egy színpadi előadás keretei között.
Alapul az a több, mint 30 interjú szolgált, amely diákjaink és két tanárunk közreműködésével készült malenkij robot – túlélőkkel és a magyarországi németek kényszerkitelepítésében közvetlenül érintettekkel.
A drámacsoport munkája 2016. augusztus 30-án egy egész napos tréninggel indult. Foglalkoztunk az eseményekhez kapcsolódó történelmi háttérrel, a történelemnek az egyéni sorsokra gyakorolt hatásával, ezeknek a sorsoknak az egyelőre rögtönzésen alapuló ábrázolásával, a résztvevő gyerekek egyéni – családi érintettségével. Megpróbáltuk a történetek kapcsán felszínre hozott érzéseket megjeleníteni.
Ezen a napon állapodtunk meg abban is, hogy témánkat egyetlen család sorsán keresztül mutatjuk majd be. A család tehát fiktív, de a történetek, amelyeket ennek a családnak a tagjai mesélnek el, mind-mind valósak.
Bár 2016 novemberében még nem volt teljesen készen az előadás, egy-egy részletét már be tudtuk mutatni Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzatának rendezvényén november 5-én és iskolánk ún. Bündel-Napján november 18-án.
2017. január 3-án újabb egész napos tréning következett, amit a 16 órakor iskolánk tornatermében tartott ősbemutatóval zártunk.
Az ősbemutatót eddig négy fellépés követte: 2017. február 1-én Taksonyban, február 13-án Soroksáron, február 15-én Szigetszentmártonban és február 16-án Újhartyánban álltunk színpadra.
Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a közönség soraiban voltak olyanok, akik valamilyen módon személyesen kapcsolódnak az általunk bemutatott történetekkel, akik felismerték a fiktív család tagjaiban saját rokonaikat, ismerőseiket, esetleg saját magukat. Az idősebbek részéről könnyek, a fiatalabbak részéről pedig fontos kérdések, észrevételek kísérték eddigi előadásainkat.
És még nem vagyunk a végén, még vár ránk néhány fellépés…
Itt szeretnék köszönetet mondani iskolánk egykori tanítványának, Szlovicsák Benedeknek, aki kifejezetten a színdarabhoz dolgozta át a „Muss i denn…” kezdetű dalt és Kaszás Biankának, aki iskolánk gyakornokaként lelkesen segített a tréningen és a próbákon.
Örkényi Fanni
a színjátszó csoport vezetője
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt 
GUL-15/C pályázat támogatásával került megvalósításra.
Támogatásukat köszönjük!
 
 
Színjátszó csoportunk kitelepítés emlékműsoron szerepelt Békásmegyeren
2016. november 08. kedd, 10:00
2016. november 5-én a színjátszó csoport néhány tagja két további fellépővel kiegészülve az Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület meghívására a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulójára szervezett emlékműsorban lépett fel.
A rendezvényen jelen volt és köszöntőt mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter valamint Óbuda-Békásmegyer alpolgármester asszonya, Kelemen Viktória.
A színjátszó csoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra készülő új színdarabból adott elő két részletet, melynek keretét a Muss i denn… kezdetű német katonadal és ennek feldolgozása adta. A dal feldolgozása Szlovicsák Benedek tavaly végzett tanulónk munkája.
Az előadás résztvevői: Balog Nóra (monológ), Egervári Gréta (ének), Ördög Luca (monológ) valamint Nagy Gizella (ének) és Szlovicsák Benedek (gitár, ének).

A műsort betanította: Örkényi Fanni tanárnő, a színjátszócsoport vezetője, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani a résztvevőknek színvonalas munkájukért, Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzatának és a Braunhaxler Egyesületnek pedig a meghívásért.

A linkre kattintva további információk érhetők el a rendezvényről.
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...