Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Infók Kollégium Kollégiumi programok
Kollégiumi végzősbúcsúztató 2017
2017. május 02. kedd, 07:08
Április 27-én négy végzős kollégistánktól búcsúztunk. Jöttek a beszédek, az emlékek, a viccek, hogy jó volt, a sok regula, de most már tetszetősebb lesz az utolsó metró érkezését megvárni mozi után csókolódzva a peronon, vagy a haverok vállát veregetve, valamely romkocsmában üldögélve.
Az emlékek után jöttek az ajándékok, keretben az elmúlt 4-5 év, s képzeletbeli lufikra aggattuk a vágyakat, az álmokat, hogy nesze Világ, küldjük a jövőt. A jövő pedig útra kelt, masíroz előre, s remélem, a 21 óráig tartó beérkezés traumáján túl adtunk mást is Nektek, kedves DNG-s végzősök.
De az a bizonyos mesebeli batyu, úgy jó, úgy igaz, ha beleteszek én is valamit:

„Vándor! Az út nem létezik, se szél, mely a tengeren sodorjon.
Az út akkor válik azzá, ha végigmész rajta!”

Kedves Feigl Zsófi, Finszter Zsófi, Talló Viki és Sulyok Máté, ehhez az úthoz kívánok Nektek herkulesi erőt, odüsszeuszi furfangot és természetesen egy nagy kalap szerencsét.

Budapest, 2017.május 01.

Kelemen Gábor
kollégiumi nevelő

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
A Serény utcától Táncsics börtönéig – március 15-i emléktúra (2016)
2016. március 17. csütörtök, 14:28
„Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj. S nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály.” – az alábbi Radnóti sorok különösen igazak, de nem csak külföldieknek, hanem nekünk is, akik szinte naponta megfordulunk az 1848. március 15-i pesti forradalom színhelyein.
Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc pesti színterei közül egyesek már nem léteznek, vagy ha igen, nem az eredeti helyükön és nem az eredeti formájukban. Jelenlegi ütött-kopott állapotuk miatt az arra járó nincs tisztában ezen épületek történelmi fontosságával és szerepével.
A Pilvax kávéház másolata közel sem mutatja azt a pompát, amely fogadta a korabeli vendégeket egykor. A Landerer-Heckenast nyomda egykor szebb napokat látott épülete oldalán egyszerű tábla jelzi a jelenleg polgári lakóház sorsdöntő múltját.
Hosszan lehetne folytatni a további színhelyek múltjáról és jelenéről szóló felsorolást, de reményeim szerint e múltidéző felsorolásnál jobban megmarad a velem és Pozsonyi tanár úrral tartó 11 koleszos diák számára a március 10-i történelmi emlékhely-séta, az ott elhangzó történetek, a budai Várnegyed felejthetetlen panorámája, illetve a történetekhez kapcsolódó kvízkérdések.

Aki nem hiszi, járjon utána és tartson velünk jövőre smiley!

Kelemen Gábor
kollégiumi nevelőtanár
 
A képre kattintva továbbo fotók tekinthetők meg...
 
 
A kollégiumban is megemlékeztünk a magyarországi németek kitelepítéséről
2015. január 29. csütörtök, 15:16

Január 19-e az elűzött magyarországi németek emléknapja (Gedenktag der vertriebenen Ungarndeutschen). A kollégiumban gimnáziumunk „Sváb Kalandorainak” az "Abgeschleppt!" című, az Abgedreht!-versenyen különdíjat nyert kisfilmjével emlékeztünk, mely szintén a kitelepítést és a háború utáni időket dolgozza fel egy egészen új szemszögből.

A linkre kattintva megtekinthető a kisfilm...

 
Kollégiumi karácsony 2014
2015. január 12. hétfő, 07:34
December 15-én tartottuk kollégiumi karácsonyi ünnepségünket. A közös ünneplés az ajándékozással kezdőtött. Többen saját készítésű kreatív ajándékokkal, süteménnyel, vagy éppen költeménnyel lepték meg egymást. Ezután Örékényi tanárnő egy verssel kedveskedett nekünk, majd kislánya, Gizi csellójával játszott el nekünk egy szép karácsonyi dalt. Végül a főző szakkörösök mézeskalácsai is az asztalokra kerültek. Kezdődhetett is a filmnézés, főként a lányok nagy örömére. Ezzel a családias hangulatú estével sikerült karácsonyi hangulatot varázsolnunk a kollégium falai közé.
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Halloween és tökfaragó est a kollégiumban
2014. október 29. szerda, 06:54

2014. október 15-én remek hangulatú programmá sikeredett a kollégiumi Halloween és tökfaragó est. Ízelítőt és kedvcsinálót Majeczki Martin (12.B) beszámolójából kaphatunk: 

Az előzetes jelentkezés alapján úgy gondolhattuk, mégsem fog megvalósulni az idei tökfaragó verseny a kollégiumban. De szerencsére nem így történt.  Mi kollégiumi DÖK-ösökkel úgy gondoltuk megpróbálkozunk egy tök kifaragásával. Közben a vacsorára leérkező kollégistáknak is kedvük támadt a faragáshoz, szerencsére Adrienn néni jóvoltából tudtunk jó néhány kisebb dísztököt biztosítani, hogy kibontakoztathassák kreativitásukat. Nagy erőkkel láttak neki az ötletesebbnél ötletesebb töklámpások elkészítésének, majd elkeresztelésének és a különleges halloweeni dekoráció elkészítésének. Ez után a programon résztvevő kollégisták szavaztak, hogy ki bizonyult a legjobb törökfaragónak. Még az eredmény kihirdetése előtt a lámpások fényében egy már- már hagyományosnak mondható és nagyon taktikus körjátékot „Az alszik a várost” játszottuk, ami idén is nagy sikert aratott. Külön örömet jelentett nekünk szervezőknek, hogy bár egy épületben lakunk, ritkán adódik ilyen alakalom, amikor ennyire együtt van a társaság. Az estére az éppen cserediákokat vendéglátó AC osztálynak köszönhetően még szendvicseket és tortát is kaptunk, ez is emelte a „party” színvonalát. Majd az izgalmas játék után kihirdettük az eredményeket. Az első helyezést - a rendkívül találó elnevezésnek köszönhetően - Serfel Kincső érte el. Schuckert Gyurci és Ökrös Kristóf alapanyag hiányában kaliforniai paprikából és almából készítette el Sanyit, Katit és Janit. Ezek pályaművek kiváló példái voltak a kollégisták végtelen kreativitásának. A harmadik helyezett Wilson Emma és Hetyei Réka lett Batman és Robin párosával.

Szeretnénk megköszönni minden résztvevő lelkesedését, munkáját, hogy ilyen jó hangulatúvá varázsolták ezt az átlagosnak induló kollégiumi estét.

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Spontán gesztenyefigura-készítés...
2014. október 16. csütörtök, 09:57
A 13. osztályos lányok próba DSD-éjük előtt "idő felesleggel" küzdöttek... Milyen ritka is ez a DNG-ben és főleg a végzős évfolyamon. Ezért, hogy szabadidejüket hasznosan töltsék, nosztaligiázásba kezdtek: újjáélték az óvodában eltöltött mesés napjaik egyikét. Délután a kollégium udvarán gesztenyét gyűjtöttek, majd este gesztenyebábukat készítettek. Így született meg például: a süni, a kutya, a pók, a százlábú és a sváb pár gesztenyéből készült figurája. A  "műalkotásokból" egy mini kiállítást is összeállítottunk a koleszban.
Reméljük, az év során többször is alkalmunk lesz hasonló kreatív tevékenységekhez!
 
A képre kattintva további képek tekinthetők meg...
 
Séta a '48-as forradalom helyszínein
2014. március 14. péntek, 09:31
2014. március 13-án kollégista diákok, Majzik tanárnő és Kalász tanár úr kíséretében egy séta keretében felkeresték a '48-as forradalom fontosabb helyszíneit.
A séta alatt egy, a forradalom eseményeire vonatkozó kvíz kitöltésével emlékeztek meg az 1848. március 15-i eseményekről.

 

 
Familientag im Schülerwohnheim 2013
2013. április 30. kedd, 08:48

Am 27. April arbeiteten Eltern, SchülerInnen und LehrerInnen an den Bänken des Schülerwohnheimes. Vielen Dank für alle, die Freizeit und Energie für diese gemeinsame Arbeit geschenkt haben! Es war ein richtig angenehmer Samstag!

weitere Bilder per Mausklick

 
Angela Korb író-olvasó találkozó a kollégiumban
2012. október 10. szerda, 09:51

Angela Korb – eine Autorenlesung im DNG

Angela Korb, eine Vertreterin der jüngsten Generation der ungarndeutschen Autoren, Redakteurin des ungarndeutschen Wochenblattes „Neue Zeitung” war am 8. Oktober bei uns zu Gast.

Die junge, talentierte Frau Korb entführte uns Dank ihrer Erinnerungen und Erlebnisse im Rahmen ihrer Lesung in die Welt der ungarndeutschen Autoren und Künstler. Wir erfuhren etwas über ihre Kindheit (Oma – die Mundart als Selbstverständlichkeit – Nationalitätenschule – Fünfkirchen), über ihre Motivationen, Hoffnungen und Entfaltungsmöglichkeiten als Dichterin und Schriftstellerin. Dies und noch vieles mehr wurde uns anspruchs- und genussvoll - eingebettet in einen breit gefächerten weltliterarischen, sprachwissenschaftlichen und philosophischen Kontext – serviert. Es war eine bunte Mischung von Traditionellem und Reformatorischem: einerseits die Mundart und andererseits die Segregation und das Abwägen von Überlebenschancen gespickt mit Surrealität und Erotik – mal verpackt in Papier, dann digital und hoffentlich einmal in Audioformat…

Angela Korb – eine Frau mit Wurzeln, aber dabei mit beiden Beinen in der modernen Welt stehend. Eine Künstlerin, die nicht nur erzählt, sondern auch zuhört; die empathisch und zugleich anspruchsvoll und schülergerecht reagieren kann. So etwas erlebt man nicht jeden Tag! Wir freuen uns, dass sie hier war und für uns die faden Blätter der Schulanthologien mit der ihr eigenen Welt der Gedichte belebt hat.

Az Angela Korb író-olvasó találkozót hírdető plakát [letöltés]

A képre kattintva további képek tekinthetőek meg