Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Gyászhír
2018. augusztus 21. kedd, 11:22
 

A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium mély fájdalommal tudatja, hogy hosszan tartó, méltósággal viselt, súlyos betegség után augusztus 20-án elhunyt Heinek Ottó, iskolánk fenntartó intézményének, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.

Emlékét örökké megőrizzük. 

 

 

 
Nagyszabású jubileumi programmal ünnepeltük iskolánk fennállásának 25. évét
2015. április 17. péntek, 10:59
"A múlt inspirál" mottó jegyében nagyszabású jubileumi műsor keretében ünnepeltük meg 2015. április 17-én (pénteken) iskolánk fennállásának 25. évfordulóját.
 
Egy rövid fényképvetítés segítségével hangolódtunk a műsorra, melyben egykori diákjaink régi és mai fotói villantak fel, régi tanítványunk, Katona Roland énekelt és Szlovicsák Benedek, iskolánk 12-es tanulója gitározott hozzá zenei aláfestésnek. A múlt és a jelen képei szavak nélkül, mégis beszédesen ölelték fel az elmúlt 25 évet és tudatosították, hogy egy negyed évszázad, amivel iskolánk büszkélkedhet, egyrészt milyen hosszú idő, hisz az első évfolyamok diákjai közül sokan immár sokgyerekes családanyák és családapák, ugyanakkor visszagondolva egy szempillantásnyi időnek tűnik, mintha mindez csak tegnap lett volna. 

A linkre kattintva megtekinthető a diavetítés...

A diashow után ünnepi köszöntő szavakat mondott Tircsi Richárd (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője, aki tolmácsolta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár üdvözletét), Heinek Ottó (az LdU  elnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának nevében), és iskolánk igazgatója Tápai Ildikó Anikó.

A linkre kattintva megtekinthetők az ünnepi beszédek... (folyamatban)

Iskolánk alapító igazgatója, Dr. Schäffer István, prezentáció kíséretében emelte ki az iskola történetének már csak kevesek által ismert néhány momentumát (a linkre kattintva megtekinthető a prezentáció...). Mayer Éva, a Fővárosi Német Önkormányzat volt elnöke a torna- és színháztermünk alappillérének letételéig röpített vissza minket a múltba és Bárkányi Judit jelenlegi elnök asszonnyal, emlékplakettel is megajándékozták iskolánkat, melyet ezúton is nagy tisztelettel köszönünk! Salamon Arnold, az egykori fenntartó, Budapest Főváros, Gyengéné Rudi Ágnes a szülők nevében, Kóbor Ádám pedig egykori diákként emlékezett meg a DNG-s évekről. A személyes élményekre épülő beszédek mind-mind egyedi szemszögből tekintettek iskolánkra és sokak számára eddig egyáltalán nem ismert, érdekes részletekbe engedtek bepillantást. Köszönjük mindannyiuknak, hogy elvállalták a szereplést!

A visszaemlékezések közötti műsorszámok sorát iskolánk kitüntetéses arany minősítéssel büszkélkedhető énekkara nyitotta meg, akik a közelmúltban a "Landesrat für Chöre, Kapellen und Tanzgruppen" mözsi minősítő fesztiváljára összeállított programjukat adták elő: négy dialektusban előadott német népdalt. Az utolsó dalt ezúttal egy rövid, humoros jelenet is színesítette.

A linkre kattintva megtekinthető az énekkar műsora...

Nagy sikert aratott az "Es hat einmal geregnet..." kezdetű  német népdal (a hagyományos után) Szlovicsák Benedek blues-verziójában is elénekelt változata. Veér Annamária és Szlovicsák Benedek, illetve az őket kísérő vokálok és zenekar fantasztikusat alakítottak.

A tehetséges művészek sorát iskolánk színjátszó-csoportja, a Kulturális Offenzíva folytatta. Szabó Judit "Falusi ponyva" című vígjátékából adtak elő egy rövid, humoros jelenetet.

A linkre kattintva megtekinthető az ének két feldolgozásban...

Az ének és a dráma után vizuálisan is összekapcsolódhatott a múlt és a jelen egy lenyűgözően kreatív divatbemutató révén, melynek keretében egy-egy osztály egy autentikus német népviseletből kiindulva elkészítette annak valamilyen 21. században is hordható változatát. Az alsószoknyák "cuki rucikká", a menyegzői viseletek alternatív szubkultúrák darabjaivá alakultak. A kreatív alkotásokat szebbnél-szebb modelljeink mutatták be, természetesen témához illő hagyományos és modern német zenére.

A linkre kattintva megtekinthető a divatbemutató...

Mint szinte minden rendezvényünkön, így a 25 éves jubileum alkalmával sem hiányozhatott a színpadunkról a tánc. Ez a produkció is az inspiráló múlt és a belőle kinövő jelen ötvözetére épült: iskolánk volt igazgatója és felesége, tanáraink, volt és jelenlegi diákjaink közösen ropták a polkát és lejtették a keringőt

A linkre kattintva megtekinthető a közös tánc...

A műsort DNG-dal, iskolánk amolyan félhivatalos himnusza zárta. Zenéjét, volt diákunk, Weisz Nándor komponálta, szövegét Örkényi Fanni tanárnő írta és énekkarunk kíséretében a közelmúltban elballagott diákunk, Nádas Barbara adta elő.

A linkre kattintva megtekinthető a DNG-dal...

A műsort, meghívott vendégeink részére - a Fővárosi Német Kisebbség Önkormányzat jóvoltából - állófogadással zártuk az alagsorban. Köszönjük a támogatást!
A neves alkalomból jubileumi tanártabló készült (a linkre kattintva megtekinthető a tabló), melyet a második emeleti lépcsőfordulóban helyezünk el, meghívott vendégeinknek pedig hartai mintás, DNG 25 feliratú fakanalakkal igyekeztünk apró emléket adni útravalóul. A műsorra váró közönség a 12.B osztály továbbfejlesztett DNG-kvízén törhette a fejét és a Schorokscharer Burschen zenekart hallgatva hangolódhatott rá a műsorra. Az iskola torna és színháztermében tartott rendezvényen a falakat és az odavezető folyosót a Jubileumi rajzpályázatra beérkezett pályamunkák díszítették. 

A rajzpályázatról, valamint a díjazott művészekről és munkákról részletesebben ld. a linkre kattintva…

Köszönet Örkényi Fanni tanárnő és egyben főszervező, illetve minden tanár, diák és segítő munkájáért! A következő sikeres és színvonalas jubileumi ünnepségig két műsorvezetőnk, (Wágner Loretta (12.A) és Szép Tímea tanárnő) szavaival búcsúzunk: "Auf Wiedersehen!" és Tápai Ildikó igazgatónő idézett szavaival zárunk: „Zufrieden bin ich immer mit dem Besten!“

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Döntés a fenntartóváltásról: KLIK helyett LdU
2015. március 02. hétfő, 12:49

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2015. február 28-i közgyűlésén határozatot hozott iskolánk fenntartóváltásáról. A döntés értelmében intézményünk a 2015/16-os tanévtől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól átkerül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartása alá.

Az eseményről a Magyar Rádió német nemzetiségi műsorában Heinek Ottó elnök úr (2015. március 2., 00:43-tól) és Tápai Ildikó igazgatónő is nyilatkozott (2015. március 3., 00:32-től).

Az LdU honlapján is olvashatunk a hírről...

 
Iskolánk története
2012. augusztus 26. vasárnap, 16:06
A mai Magyarországon számos nemzetiség található. A Magyarországon nagy számban, főleg a Dunántúlon élő magyarországi németek a történelem folyamán több időszakban vándoroltak be, elsősorban Dél-Németországból. Az állam nem mindig hagyta, hogy kultúrájukat, hagyományaikat megőrizzék, ápolják, sőt előfordult hogy anyanyelvüket sem használhatták.
 
Ma, a XX. század végén a kisebbségeknek, így a magyarországi németeknek is jobb sorsuk lett. Egyenjogúak a magyar néppel, egyenrangú állampolgárok, akik a szokásaikat, kultúrájukat szabadon ápolhatják, gyakorolhatják. Az állam ezt megengedi, sőt támogatja. Pár évtizede működött a budapesti Kossuth Lajos Gimnáziumban egy német nemzetiségi tagozat, mely évfolyamonként két osztályból állt. A nemzetiségi oktatás azonban sajnos nem volt eléggé "igazi". Így a tagozaton oktató pedagógusok szervezkedtek, harcoltak azért, hogy egy önálló, saját létesítményt hozhassanak létre diákjaik számára. Így épült fel, nyílt meg - 1990-ben - Budapesten a XX. kerületben az önálló német iskola. Ezzel a létesítménnyel a kisebbség egy álma válhatott valóra.
 
Az épület, amely már szolgált általános iskolaként is, most a magyarországi németek diákjainak ad lehetőséget, otthont a tanulásra, és a hagyományok ápolására. Felszereltségében gazdag, modern könyvtára szebbnél - szebb könyvekkel segíti a magyarországi németek kultúrális, oktatási lehetőségeit. Tágas, világos, modern iskolánkra igazán büszkék lehetnek a pedagógusok, akik itt taníthatnak, és a diákok, akik ide járhatnak! Az oktatás természetesen nem úgy zajlik, mint a többi gimnáziumban. Itt célként szerepel többek között az is, hogy a diákok a német nyelvet jól megtanulják, beszéljék. Ez okból a történelem, földrajz, fizika, filozófia tantárgyak tanítása német nyelven folyik, ezenkívül a német nyelvet és irodalomat emelt óraszámban tanulják a diákok. A német irodalom órákon a tanulók német irodalom történetét ismerhetik meg, valamint nagy neves német és magyarországi német írók, költők műveit. A népismeret (Volkskunde) tantárgy keretei között pedig népcsoportunk történelmével, tárgyi kultúrájával, szokásaival, hagyományaival ismerkedhetnek meg a diákok.
 
 
 
Lunczer Terézia
2012. augusztus 25. szombat, 10:05

 

Lunczer Terézia (1943-2011)
 
Lunczer Teréz 1943. január 30-án született Tarján községben, sváb családban. 1967-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem német-történelem szakán. Kezdetben az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított, majd 1975 szeptemberében a budapesti Kossuth Lajos Gimnázium tanára lett, az induló német nemzetiségi osztályokban tanított német nyelvet, valamint történelmet és népismeretet német nyelven. 1986-tól igazgatóhelyettes volt, majd 1990-ben kinevezték az újonnan induló önálló Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatóhelyettesévé, ahol nyugdíjazásáig, 1997-ig dolgozott. 
 
Szívügyének tekintette a hazai németség identitásának, hagyományainak megőrzését, melyért sokat tett tanári munkájában és a különböző nemzetiségi szervezetek tagjaként egyaránt. Emlékét tanítványok százai őrzik.