Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Egy felejthetetlen Gólyanap (2020)
2020. szeptember 07. hétfő, 13:38

2020-ban hagyománybontó módon kezdtük nemcsak a tanévet, de már az azt megelőző programjainkat is: így a hagyományos Gólyatábor helyett egynaposra szervezett "Gólyanappal" vette kezdetét az idei programnaptárunk. Néptánctanulás, csapatjátékok, Sváb Activity, szabadulószoba, zenefelismerés, akadálypálya, és még számtalan fantasztikus program, melyet végül egy közös "Just Dance" koronázott meg...

Részletesebb élménybeszámolóért katt ide a linkre, vizuális élményekért pedig a képre...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
Gólyák, békák rajtvonalhoz! Pénteken DNG-Gólyanap 2020!
2020. augusztus 25. kedd, 09:14

Kedves Szülők, kedves Gólyák!

A DNG-Gólyanapot 2020. augusztus 28-án tartjuk, amelyen minden leendő diákunk megjelenésére számítunk.

Helyszíne a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, 1203 Budapest, Serény u. 1. épülete és udvara.

Gyülekező 2020. augusztus 28-án, pénteken 8:45-9:00 között az iskola ebédlőjében.

Szükséges felszerelések: 
személyi igazolvány
TB kártya (esetleg fénymásolatok)
váltó ruhának sportos öltözet, tornacipő
fényvédő krém
tisztálkodószerek, kézfertőtlenítő
(igény esetén maszk)
 

A diákok délben ebédet és ásványvizet kapnak, de legyen mindenkinél kulacs a megfelelő vízfogyasztás érdekében!

A program zárása 19:00 óra

 
Krausz Éva
szervező tanár
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
+36/70 251 6766
 
 
Videós-képes ízelítő 2019-es Gólyatáborunkból...
2019. október 18. péntek, 07:38

A képre kattintva indul a videó...
 
A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!
 
 
 
Ilyen volt a Gólyatáborunk 2019-ben - egy szervező diák szemszögéből
2019. szeptember 27. péntek, 08:46
Ebben az évben augusztus 21-25. között került megrendezésre a hagyományőrző gólyatáborunk a városlődi Iglauer Parkban.
A szervezői, csoportvezetői feladatok megvalósításában már nem csak a „békák” segítettek, hanem iskolánk DÖK képviselői közül is néhányan.
Azért, hogy a tábor még gördülékenyebb legyen, 21-én a szervezőkkel előkészítő napot tartottunk, amikor véglegesítettük a programok helyszíneit, a szervezők feladatait, előkészítettük a programok eszközeit, majd egy közös bográcsozással zártuk a napot.
Másnap izgatottan vártuk az új diákok és gólyatanáraink érkezését.
Első programként az osztályok beszélgethettek osztályfőnökeikkel, majd a tábor alatt együtt működő csapatok ismerkedtek vezetőikkel és egymással.
A tábort végigkísérő vetélkedés már az első délután, a ”faluportya” keretein belül elkezdődött, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt meglátogatni a helyi tájházat, betekinteni a magyarországi németek történelmébe, mindennapjaiba.
A magyarországi német kultúrával való ismerkedést szolgálta a minden napunkban megjelenő dal- és tánctanulás Kirilly Dóra és Lászlóné Balázsovits Magdolna tánctanárnő jóvoltából. A DNG Lied, illetve egy sváb népdal mellett a résztvevők megtanulták a magyarországi németek himnuszát is, illetve egy polkát is meg. Az itt elsajátított produkciókat viszont láthattuk az iskola tanévnyitó ünnepélyén is.
A 9.N évfolyam egy része életében először találkozott a német nyelvvel, a német hagyományokkal, így különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a feladatok során minél könnyebben, élvezetesebben, mégis hatékonyan sajátítsák el az új ismereteket. Ilyen játékos, mégis tanító program volt a „Sváb Activity” is, amely a környezetünkben ma is megtalálható, a nemzetiség körében hagyományosan használt szavakkal egy ismert játék variációja.
Régi hagyomány, hogy a DNG tanárai meglátogatják a táborozókat és kötetlen beszélgetés keretében még pontosabb információkkal segítik gólyáinkat abban, hogy mi vár rájuk a következő öt évben.
Szervezőként az ember egészen máshogy éli meg a gólyatábort, mint gólya, vagy békaként. A tábor egészéről kap képet, ennek tükrében törekszik arra, hogy a diákok minél jobban érezzék magukat, minél pozitívabb élményekkel gazdagodjanak, és ez a gólyák visszajelzései alapján sikerült is.
Véleményem szerint a DÖK részvétele a táborban nagyon jó döntés volt. Felsőbb évesként saját tapasztalatainkkal felvértezve tudjuk még előrébb lendíteni a tábort és a diákság életét a mindennapokban.

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NA osztályos békák magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NB osztályos békák német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
 
Gólyák, békák rajtvonalhoz! Hamarosan indul a 2019-es DNG-hagyományőrző-gólyatábor!
2019. augusztus 05. hétfő, 14:08

Kedves Szülők, kedves Gólyák!

Néhány információ a hamarosan induló DNG-gólyatáborhoz:
 
Gólyatáborunk 2019. augusztus 22-25. között lesz.

Cím: 8445 Városlőd Fenyves u. 10-11. Iglauer Park

Találkozó 2019. augusztus 22-én, csütörtökön 7:45-kor az iskola udvarán.

Utazás bérelt autóbuszokkal.

Táborozáshoz szükséges felszerelések:
Személyi igazolvány, TB kártya (esetleg fénymásolat),
4 napra sportos öltözet,
Hűvös estékre, esős időre is megfelelő ruházat,
Tisztálkodó szerek, fényvédő krém, szükség esetén gyógyszerek,
Toll, ceruza, papír, játékok, elemlámpa,
Ágyneműhuzat!
Sok-sok kreativitás, jókedv!
 
Visszaérkezés az iskolába 2019. augusztus 25-én, vasárnap kb. 17:30-kor.
 

Krausz Éva táborszervező

 
 
Gólyatábor 2018
2018. szeptember 04. kedd, 08:43
A már hagyománnyá vált, újdonsült gimnazistáknak tartott táborunkat idén augusztus 20-24. között tartottuk meg. A helyszín Városlőd volt, azon belül pedig az Iglauer Park, ahol frissen felújított kőházakban szállásolhattuk el a gólyákat.
Az első nap lehetőséget adott a szervezőknek, hogy jobban megismerjék a környéket, leellenőrizzék a feladatok megoldhatóságát és elvégezzék az utolsó simításokat, hogy mire megérkeznek az újdonsült 9. N-esek, minden gördülékenyen menjen.
Mivel táborunkban nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi és hagyományőrző programokra, a gyerekek egy, a helyi nevezetességeken végigvezető feladatsoron keresztül ismerkedhettek meg a faluval, azon belül pedig a svábok történelmével, hagyományaival és mindennapjaival. Alkalmuk volt meglátogatni a tájházat is, ahol a tárlatvezető segítségével bepillantást nyerhettek egy sváb család életébe a gyerekkortól, a munkán keresztül, az idős korig. Ez a program mind a kezdő, mind a haladó németes osztály számára új információkat tartalmazott. Nem csak általánosságban a svábokkal, de megismerkedhettek a helyiek szokásaival, hagyományaival, amelyek a továbbiakban segíthetnek vizualizálni például a népismeret órán tanultakat.
A gyerekeket már az első napon megismertettük a sváb dallamokkal. Iskolánk dala, a DNG Lied és egy sváb népdal megismerése mellett, a gyerekek megtanulták a magyarországi németek himnuszát, amelyeket majd az évnyitón is előadnak. Sok diák még nem tanulta a német nyelvet, így külön hangsúlyt fektettünk a szövegre és annak jelentésére.
A második nap sor került egy német nemzetiségi tánc megtanulására is, ami szintén az évnyitónk egyik, már hagyománnyá vált részeként fog szerepelni. A tanult dalokat és táncokat minden nap elgyakorolták, ezzel megalapozva a nemzetiségi ének és táncoktatást iskolánkban.
A 9. N évfolyam egy része életében először találkozik a német hagyományokkal. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ezek a gyerekek új és érdekes tudást szerezhessenek, ami számukra is érthető és közben azoknak is új információval szolgálhassunk, akik nemzetiségi általános iskolából jöttek, vagy a mai napig ápolják gyökereiket. Erre tökéletes program volt a „Sváb Activity”, amely a mindennapjainkban használatos sváb szavakat ismertette meg a gólyákkal. Ezek között szerepeltek mindennapi használati tárgyak, de cselekvésre használt kifejezések is, amelyeket a nagy többség ismert, de nem gondolta volna, hogy sváb eredetű, azonban bőven akadt olyan szó, amely mindenki számára újdonság volt.
Csütörtökön a diákok megismerkedhettek új tanáraikkal is, így nap végére teljesebb képet alkothattak iskolánkról és a benne folyó, rájuk váró munkáról.
A visszajelzések alapján a 9.N évfolyam nagyon jól érezte magát táborunkban és sok új élménnyel gazdagodott, a szervező diákokkal egyetemben. Reméljük a jövő évben is ilyen sikeresen zárul a tábor.

A linkre kattintva diákjaink magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva diákjaink német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NEMZ-TAB-18 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!

 
 
Gólyatábor 2017
2017. szeptember 05. kedd, 11:27

2017-ben augusztus 22-25. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk. Már az első napon igazi kalandtáborrá vált: Tarjánba indultunk, majd Városlődön kötöttünk ki. Ezúton is köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, valamint a városlődi Iglauer Parknak, hogy segítőkészségük révén "megmenekült" gólyatáborunk. A nem várt kaland által megalapozott jó hangulat a táborban folytatódott: vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2016
2016. szeptember 12. hétfő, 08:23

Idén augusztus 23-26. között zajlott hagyományőrző gólyatáborunk Tarjánban. Vetélkedők, játékos programok, ének- és tánctanulás segítségével legújabb gólyáinkat ráhangoltuk a DNG-re: új barátságokkal és élményekkel felvértezve tértek haza. 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2015
2015. szeptember 03. csütörtök, 06:56

Idén augusztus 24-27. között zajlott - az immáron állandósult gólyatábori helyszínünkön, Tartjánban - hagyományőrző gólyatáborunk. Élményekkel, új barátságokkal gazdagodva, ének- és tánctudással felvértezve tértek haza legifjabbjaink. Köszönjük a Német Belügyminisztérium (BMI) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatását! 

Az élményekből  az alábbi linkre kattintva diákjaink beszámolója, illetve néhány fénykép ad ízelítőt. 

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Gólyatábor 2014 videós ízelítő
2014. november 18. kedd, 11:09

Egy kis ízelítő a 2014-es tarjáni gólyatáborból... Tánc- és énektanulás, beszélgetés a tanárokkal, készülés az esti műsorra...

 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2