Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Kitelepítési megemlékezés 2019 Csepel
2019. január 21. hétfő, 12:40

A csepeli Német Önkormányzat 2019. január 18-án tartotta a svábok kitelepítésére és elhurcolására való megemlékezést, melynek során a XXI. kerületi önkormányzat, a csepeli német nemzetiségi önkormányzat és más politikai, illetve civil szervezetek, magánszemélyek koszorúkat helyeztek el a csepeli önkormányzat épületén lévő kitelepítési emléktáblánál.

Iskolánk diákjai színvonalas műsorral járultak hozzá a méltó megemlékezéshez. A műsorban Koch Valéria költeményét Balog Nóra mondta el, Kirilly Dóra és Deminger Diána pedig pedig a Heimet, ach Heimat c. népdalt énekelték el.

Köszönjük fellépőinknek és felkészítő tanáraiknak, Örkényi Fanni és Győrfi Zsuzsanna tanárnőknek a produkciót!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Adventsfest der Deutschen Selbstverwaltung Budapest 2018
2018. december 19. szerda, 10:38

Die Deutsche Selbstverwaltung Budapest veranstaltete das traditionelle Adventsfest am 10. Dezember 2018. Im Festprogramm trat ein Chor des Jahrgangs 10 unserer Schule sowie Dominik Beszterczán mit einem Gedicht auf.

 

 
Ludwig Grund / Zentrum.hu
Auf das Bild klickend erscheinen weitere Fotos...
 
 
Klassenauftritt der Klasse 9.NB in Harast
2018. december 03. hétfő, 14:11

Am 24. November nahm die Klasse 9.NB am Ball zum Schweineschlachten in Harast teil. Obwohl es an diesem Fest nicht typisch ist, dass Tanzgruppen auftreten, hatten wir die Möglichkeit bekommen zwei Tänze vorzutragen. Dank der hervorragenden Stimmung genossen wir den Auftritt sehr. Wir bedanken uns für die Möglichkeit und hoffen aufs Wiedersehen! 

 

 
Klassenauftritt (11.AC) am Martinstag (2018)
2018. november 12. hétfő, 07:48

Am Abend am 9. November 2018 feierten wir den traditionellen Martinstag mit den Grundschulschülern und ihren Lehrern in der Erkel Ferenc Grundschule in Kispest. Nach dem Umzug mit Laternen, die die Nacht wunderschön erhellten, versammelten wir uns in der großen Turnhalle der Schule, die mit schönen Bildern über Gänse dekoriert war. Unsere Klasse eröffnete mit zwei Tänzen, mit Tarianer Walzer und Polka die Veranstaltung. Danach schlossen wir uns zu den Schülern und Kindern, und wir nahmen gemeinsam an dem Tanzhaus mit ungarndeutschen Tänzen teil. Wir genossen dieses gemeinsame Programm, denn die Kleinen waren sehr begeistert, mit uns „Großen” tanzen zu können. Ihr Gesicht strahlte vor Freude – genauso wir unser! Wir bedanken uns nun bei den Organisatoren für unsere Verpflegung – so hatten wir auch Kraft zum Tanzen. Wir warten schon sehr aufgeregt auf das nächste Schuljahr, in dem wir uns wieder treffen können.

Die Klasse 11.AC

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
9.B osztály fellépése a pesterzsébeti Oktoberfesten
2017. november 06. hétfő, 11:24

2017. október 7-én a 9.B osztály Sáry József osztályfőnök vezetésével, a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett Oktoberfest rendezvényén lépett fel, a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában. Diákjaink a szokásos magas színvonalú előadás után, nagy örömmel vettek részt a rendezvény számos egyéb programján.

Köszönjük a szervezőknek a meghívást, diákjainknak a fellépést!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...

 

 
10.BD fellépése a Pesterzsébeti Nemzetiségi Napokon 2017
2017. szeptember 28. csütörtök, 07:42

2017. szeptember 23-án iskolánk 10.BD osztálya fellépett a Pesterzsébeti Nemzetiségi Napok rendezvényen. A Városháza előtti színpadon lelkes táncukkal kápráztatták el a közönséget és képviselték a magyarországi német nemzetiséget. Egerváry Gréta és Szlovicsák Benedek a "Muss i denn..." kezdetű német népdal modern feldolgozását adták elő, összekapcsolva a múlt és a jelen dallamait.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
A 9.A fellépése a szigetszentmiklósi Német Nemzetiségi Gasztronapon
2017. szeptember 06. szerda, 14:17

 

Nagy szeretettel fogadták iskolánk 9.A osztályos tanulóit 2017. szeptember 2-án a szigetszentmiklósi Nemzedékek Házában.

Itt rendezte a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat első Német Nemzetiségi Gasztronapját. Az osztály táncos produkciójával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

 

A táncok az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg…

Videó 1

Videó 2

 

 
9.NA fellépése Dunaharasztiban
2017. június 12. hétfő, 13:36

"2017. június 10-én osztályunk, a 9.NA részt vett első "igazi" fellépésén Dunaharasztiban. A Tájház 10. születésnapját ünnepeltük. Először egy tutajt szentelt meg a város plébánosa, majd a Laffert kúriához vonultunk, ahol mi nyitottuk meg a táncos mulatságot. Sok különböző település tánccsoportja lépett fel. A szervezők ingyen étellel és itallal kedveskedtek a résztvevőknek.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a meghívást!"

DNG - 9.NA

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
A csepeli "Családi Nap"-on jártunk
2017. május 18. csütörtök, 12:59

2017. május 13-án délután iskolánk két osztálya (9.AC és a 9.NA) Laczkó és Csukonyi tanárnők kíséretében részt vettek a csepeli királyerdei Művelődési Házban megrendezett „Családi Napon”, melyen Lászlóné Balázsovits Magdolna (iskolánk tánctanára, valamint a Csepeli Német Önkormányzat elnöke) tánccsoportjai mutatkoztak be, hívták meg családjaikat és bennünket is.

A fellépés után étel-itallal is megvendégeltek minket, májusfát állítottunk és rengeteget játszottunk, beszélgettünk!

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a meghívást!

 

 
A lánycsóki svábbál, avagy hol töltötte a 10. AC egy péntek estéjét
2017. február 01. szerda, 11:48
Lánycsók egy kis sváb település Baranya megyében. Az ottani svábbálra kaptunk meghívást osztálytársunk, Lénának a nagymamájától. Ezzel az évi egy, kötelező fellépésünket teljesítettük, de inkább egy jó élmény volt, mint kötelesség. De kezdjük is az elejétől!
Az előkészületeket nem nevezhetném akadálymentesnek, hiszen az osztályfőnökünknek, Galambos tanár úrnak rengeteg intéznivalója akadt. Néhányan az utolsó pillanatban betegedtek meg, vagy mondták le a meghívást, ezzel nem kis fejtörést okozva az osztálynak.
Pénteken 1 óra körül kibattyogtunk a csomagjainkkal a buszhoz, és egy kellemes meglepetés is ért minket, hisz volt osztályfőnökünk, Friedrich tanárnő is elkísért bennünket. A jeges, csúszós utaktól valamennyien tartottunk, de fölöslegesen, mivel 3 óra múlva már meg is érkeztünk Mohácsra. Az ottani kollégiumban aludtunk, 4-5 fős szobákban. Nemcsak a szobák voltak családias hangulatúak, hanem a mosdó és a tusoló is, mivel nem voltak elkülönítve. De ilyen apróságokkal nem is törődtünk, hiszen népviseletünket felkapva már mentünk is a buszhoz, hogy az elvigyen minket Lánycsókra.
Az idő már akkor sem volt kellemes, csípte az orrunkat a hideg. De nagy nehezen bejutottunk a Művelődési Házba, ahol rögtön kezdetét vette a fellépés előtti próba. Az előadás táncból, éneklésből és versmondásból állt. Nézőközönségünk igen kis létszámú volt, alig ha százan lehettek. Ennek ellenére vidám tapssal jutalmazták produkciónkat.
Sajnos egy másik meglepetés is volt, ami már kevésbé mondható kellemesnek. A vacsora egy közeli épületben volt, ahova át kellett sétálnunk. Kart karba öltve battyogtunk a jeges utakon, meg-meg csúszva, hogy ha elesünk, a másikat is magunkkal rántsuk. Viszont a bőséges vacsora kárpótolt az érzésért, amit az átázott nedves cipők keltettek.
A bált élőzene kísérte, és már javában folyt a mulatozás, mire visszaértünk. Mi is csatlakoztunk, és a végén már örültünk a lassúbb zenéknek, úgy kifáradtunk a táncolásban.  Tombolahúzással folytatódott az este. Osztályfőnökünk sokat intézkedett ottlétünk ügyében, és lehetővé tette a játékban való részvételünket is. A nyereményeknek szinte a felét mi hoztuk el, és ezek után már csak sejteni lehet, hogy kinek a keze volt a dologban. De az ajándékok igen hasznosnak bizonyultak, volt köztük mosópor, aktatáska és nem egy borosüveg.
Az estét kétségtelenül Laura élvezte a legjobban, hiszen sikerült szóba elegyednie a lánycsóki ifjakkal.wink Éjféltájban alig akartuk otthagyni a táncparkettet, de a hazaút is felejthetetlen volt. Galambos tanár úr népdalénekléssel szórakoztatott bennünket. Habár a kollégiumban hancúroztunk még egy keveset, nemsokára álom jött a szemünkre.
A másnapi korai kelés senkinek sem volt ínyére. Kóvályogva sétáltunk a buszhoz, hogy majd a hazafelé tartó úton pihenjük ki az est fáradalmait. Hálás köszönettel tartozunk Ilonka néninek, aki nem engedett minket korgó gyomorral el, bőséges reggelit készített számunkra az egyik közösségi házban. Mi remekül szórakoztunk, és reméljük, hogy jövőre is szívesen várnak minket vissza!
 
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2