Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Nach der online Valediktion persönlicher Abschied vom DNG
2020. június 19. péntek, 14:04

Die diesjährigen Abiturienten des Deutschen Nationalitätengymnasiums und Schülerwohnheims (Budapest) hatten dieses Jahr leider keine Möglichkeit gehabt persönlich von der Schule Abschied zu nehmen: sie hatten ja „nur“ eine online Valediktion gehabt. Aber am 11. und am 12. Juni ging es dann doch persönlich zu: es wurde eine feierliche Zeugnisübergabe veranstaltet.

Den Absolventen wurden ihre Abitur- und Gymnasialzeugnisse sowie ihre DSD-Diplome überreicht. Nach den Worten der Abiturvorsitzenden bekamen die Abgänger, die eine ausgezeichnete Abiturleistung erzielt hatten, das wunderschöne Album „Blickpunkt – Fotografieren wir uns!” Wir bedanken uns bei der verantwortlichen Herausgeberin, Mónika Ambach und bei dem Ungarndeutschen Kultur- und Jugendzentrum für diese großzügige Buchspende. Zu den hervorragenden Ergebnissen gratulieren wir den Schülern und Schülerinnen Dániel Bosnyák, Zsófia Deli, Diána Noémi Deminger, Péter Fakan, Dorottya Faragó, Lilla Harmati, Dóra Kirilly, Nikolett Kóczán, Magdolna Lányi, Kristóf Simon, Adrienn Szakács, Zsuzsanna Tóth (Klasse 12.AC); Ella Fazekas, Máté Kiss, Dorottya Nadj, Attila Pelyvás, Melinda Surányi, Barnabás Szadai, Viktória Tóth (Klasse 12.BD).

Der Übergabe der Prämienbücher und der Zeugnisse folgte ein kurzes, feierliches Programm, in dem sich die Elftklässler von den Abgängern und die Abiturienten voneinander und von der Schule verabschieden konnten. Die Abschiedsreden von Réka Gál (11.A) und Zsófia Dull (10.B) brachten den Abgängern Tränen in die Augen. Sehr berührend waren aber auch die Abschiedsworte von den Abiturienten, im Namen der Klasse 12.AC verabschiedeten sich Noémi Hopka und Dóra Kirilly und im Namen der Klasse 12.BD Gréta Gerber und Melinda Surányi.

Habt viel Erfolg, Freude und Glück im Leben!

Klasse 12.AC

Klasse 12.BD

 

 
DNG Virtuális ballagás (2020. április 30.)
2020. április 30. csütörtök, 08:47
Bár semmi nem helyettesítheti a személyes és közös búcsút az iskolától, az iskolatársaktól, a tanároktól, az épülettől, semmi nem pótolhatja a virágokat, az ünnepi hangulatot és szeretteink jelenlétét, amit egy hagyományos ballagás nyújt, mi most mégis megpróbáltuk egy kicsit kárpótolni végzőseinket egy virtuális DNG-s ballagás forgatásával. 
A képre kattintva indul a videó... Nemcsak végzősöknek!

 

 
Ballagás 2019
2019. április 30. kedd, 14:15

2019. április 30-án, ismét színes virágruhába öltözött a DNG: végzős diákjaink és meghívott vendégeik tiszteletére. Elballagott a 2014-2019 között (Kóbor Ágnes és) Galambos Róbert osztályfőnöksége alatt működő 12.AC, valamint (Kárpáti-Simon Krisztina és) Krausz Éva vezette 12.BD osztály.

A színes lufik, virágok, szalagok és tarisznyák közé ékelődött a szavakba és dallamokba foglalt búcsú.

Végzőseinknek Tápai Ildikó igazgatónő szavaival kívánunk eredményes érettségi felkészülést és sikeres továbbtanulást!

„Die Jugend ist eine Brücke in die Zukunft – auch in die ungarndeutsche Zukunft.
Ihr seid dran." 
 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Ballagás 2018
2018. május 03. csütörtök, 09:07

2018. május 2-án, ismét kitárta kapuit és színes virágruhába öltözött a DNG: végzős diákjaink és meghívott vendégeik tiszteletére. Elballagott a 2013-2018 között Szabó Mátyás és Szép Tímea osztályfőnöksége alatt működő 12.AC, valamint Vereb Dóra és Linka Tamás vezette 12.BD osztály.

A színes lufik, virágok, szalagok és tarisznyák közé ékelődött a szavakba és dallamokba foglalt búcsú.

Végzőseinknek Tápai Ildikó igazgatónő régi bölcsességet idéző szavaival kívánunk eredményes érettségi felkészülést és sikeres továbbtanulást!

„Légy te a változás, amit a világban látni akarsz.” 
 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Ballagás 2017
2017. május 03. szerda, 13:03

2017. május 3-án, ismét virágba borult a DNG, megtelt vendégekkel a tornaterem, és mindenki díszes öltözetben pompázott. Elballagott a 2012-2017 között Bozzai Zsuzsanna és Sziklainé Leposa Márta osztályfőnökségével működő 12.AC, és a Farkas Mónika és Kónyáné Dézsi Mariann vezette 12.BD osztály.

A színes lufik, virágok, szalagok és tarisznyák közé ékelődött a búcsú, szavakba, dallamokba és képekbe foglalva.

Végzőseinknek Tápai Ildikó igazgatónő régi bölcsességet idéző szavaival kívánunk eredményes érettségi felkészülést és sikeres továbbtanulást!

„Csupán egy embernél kell jobbnak lennünk holnap: a tegnapi önmagunknál.”

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Kollégiumi végzősbúcsúztató 2016
2016. május 09. hétfő, 10:08

Nem ígérhetek mást...

2016. április 27-én 16 végzős diákunktól búcsúztunk a kollégiumban…  ez nem jó, túl hivatalosan hangzik. Ellenben, ha a klasszikus Churchill-i idézettel, miszerint „Nem ígérhetek mást, csak vért és könnyeket” engedném útjára a végzősöket, számolnom kell egy tucatnyi teljes harci lázban égő végzős DNG-s tanuló bősz haragjával. Kell ez nekem???

A hivatalos ünnepi pillanatokat felváltották a könnyes visszaemlékezések, a csoportvezetői búcsúztató beszédek, versek Kun Gréta és szerény személyem jóvoltából, és a búcsúztatás hivatalos zárásként egy nem mindennapi hangszálakkal megáldott leányzó, Deminger Diána búcsúéneke.
Mielőtt búskomorrá válna hangulat, javaslom, gyorsan térjünk át a kötetlen és felszabadult beszélgetésekre, melyeket derék végzőseink elsősorban vicces anekdoták és a baráti jó tanácsok formájában adtak át az ifjaknak, a később ballagóknak a kolesz íratlan aranyszabályait illetően. Emlékek, hogy jó volt ez a „cella feeling”, a sok szilenciumi regula, házirendi előírások, hiszen mint tudjuk, rend a lelke mindennek!
Az emlékek után jöttek az ajándékok, keretben az elmúlt 5 év, magunkban képzeletbeli lufira aggattuk a vágyakat, az álmokat, hogy nesze Világ, küldjük a jövőt.
A jövő pedig útra kelt, masíroz előre, s remélem, a 21 óráig tartó beérkezés traumáján túl adtunk mást is nektek, kedves DNG-s végzősök.
 
Kelemen Gábor
nevelőtanár
 
A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...
 
Ballagás 2016
2016. április 29. péntek, 00:00

Idén április 29-én jött el iskolánkban végzőseink ünnepélyes búcsúzásának ideje: a Csukonyi Zsuzsanna és Győrfi Zsuzsanna osztályfőnöksége alatt működő 13.A és 13.B osztályok elballagtak iskolánkból. A megilletődöttség érzése vegyült a megkönnyebbülésével, a fennkölt zászlófelkötést és tarisznyaátadást az önfeledt lufifelengedés váltotta fel.

Tápai Ildikó igazgatónő néhány mondatát adjuk végzőseink még hátralévő DNG-s páyafutásához útravalóul: „Az előrejutás titka az elindulás. Az elindulás titka az, hogy a bonyolultnak tűnő feladatokat kisebb, elvégezhető feladatokra bontjuk és utána elkezdjük a legelső megoldását.” (Mark Twain)

A pompás (a bolondballagáson idézett 150%-ossmiley) eredmények reményében kívánunk végzőseinknek hatékony "elindulást" az érettségi felkészülésben és eredményes továbbtanulást!

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 

 
Ballagás 2015
2015. április 30. csütörtök, 13:37

Idén is ünnepélyes formában vett búcsút iskolánktól és egymástól 58 végzős diákunk és osztályfőnökeik, Kóbor Ágnes és Laczkó Erzsébet. Április 30-án, az iskolaépülettől és az osztályoktól vett búcsút az ünnepi műsor, végül pedig a közös lufifelengedés zárta.

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

 
Ballagás 2014
2014. május 19. hétfő, 12:56

 
Ballagás 2014
2014. április 30. szerda, 10:28
Április 30-án, hagyományainknak megfelelően ünnepélyes keretek között vettek búcsút végzőseink a DNG-től. Meghatott, megilletődött és sok megkönnyebbült diákarc, büszke és elérzékenyült szülők és nagyszülők, igazgatói intelmek az életre, búcsúztató és búcsúzó beszédek, zenés-énekes diákműsor, és végül az immár elmaradhatatlan lufifelengedés...  
Tápai Ildikó igazgatónő néhány mondatát adjuk végzőseink még hátralévő DNG-s páyafutásához útravalóul: "Eckhart Mester szerint a legfontosabb óra mindig a jelen. Ezt a gondolatot bontotta ki Valéria Koch, amikor arról írt: csak a jelen a megfelelő időpont változások véghezviteléhez. Vannak az ember életében olyan időszakok, amelyek a változásról szólnak. Az elkövetkező 49 illetve 51 nap ilyen időszak lesz végzős diákjaink életében. Minden napját koncentráltan, jelen időben kell megélniük ahhoz, hogy ez a változás teljes pompájában kibontakozhasson."

A pompás eredmények reményében:) végzőseinknek hatékony érettségi felkészülést és sikeres továbbtanulást kívánunk!

A képre kattintva további képek tekinthetők meg...