Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Projektek Bündelprojekt 2016-2017
Bündelprojekt a DNG-ben
2016. november 23. szerda, 07:29

"Egy batyuval jöttek, egy batyuval is távozzanak!"

2016. november 18-án hozzánk is megérkezett az a vándorbatyu, melyet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata indított útnak azzal a céllal, hogy emlékezzünk azokra, akiket 70 évvel ezelőtt, a második világháborút követően csupán „egy batyuval” űztek el hazájukból.
A batyu – das Bündel  április 22-én indult Pécsről a Valéria Koch Iskolaközpontból, és halad tovább útján 2017. január 19-ig, hogy mindenhol emlékeztessen a magyarországi németek kiűzetésére. A linkre kattintva információkat olvashat a kiüzetés történelmi hátteréről...
Iskolánk a győri Audi Hungária Iskola képviselőitől vette át azt, és a megemlékezés hete után átadjuk majd a Baji Német Nemzetiségi Általános Iskola képviselőinek.          

Hogyan készültünk  a Bündel fogadására?

Projekthetet szerveztünk, mivel szerettük volna, hogy mindenki részt vehessen az előkészületekben, és személyes ügyének érezze a batyu méltó fogadását.
Egy délelőtt folyamán minden osztály - tanáraink által erre a célra összeállított anyagok segítségével - megismerkedhetett a kitelepítés történelmi vonatkozásaival, és ezt kiegészítendő, a Sorosksári Német Önkormányzat jóvoltából megtekinthette az iskolánkba kihelyezett "Haza-találás" című kiállítást.
 
Ezt követően, az ismeretektől inspirálva kezdődött meg a tanár – diák együtt gondolkodás.
A tanárok ötleteit szabadon továbbgondolva diákjaink is javaslatokat tettek a projektnap kreatív lebonyolítására. Így alakult ki 14 munkacsoport, melybe diákjaink érdeklődésük szerint jelentkezhettek be.

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti a munkacsoportok rövid leírását...

Ezek után kezdetét vette az intenzív munka.  
 
 

A képre kattintva további képek tekinthetők meg a projektnap előkészítő munkálataiból...

„A tanárok és a diákok célja egyaránt az volt, hogy minél élethűbben szemléltessék az akkori eseményeket.
Az alaposabb munka érdekében a diákok 14 különböző csoportból választhattak. Minden helyszínen más-más oldalról közelítették meg a témát. A kreatívabb ötletek születéséhez pár óra keretében osztályfőnökeink, tanáraink egy előadással és egy kiállítással hozták közelebb ezt a témát a szívünkhöz.
Ennek a két hétnek a dokumentálása a sajtórészleg feladata volt, akik fényképekkel, videókkal és riportokkal igyekeztek minél emlékezetesebbé tenni a projektre szánt időt.
Azonban voltak olyanok is, akik művészi képességeik révén a zenét és a rajzolást választották a fényképezőgép helyett. Ők képregények és különböző dalok feldolgozásával foglalkoztak.
A papír és a toll sem maradt használatlanul, ugyanis a kreatív írás munkacsoport feldolgozta Mészöly Miklós novelláját. Mivel ez egy komoly irodalmi mű, illusztrációkkal színesítették a könnyebb megértés érdekében.
Azért, hogy ne csak az elménk dolgozzon, tanáraink gondoskodtak arról, hogy november 18-án, pénteken vendégeink megtapasztalhassák milyen egy 50 kg-os batyu összeállítása és cipelése.
Egy kis csoport drámajáték összeállításával foglalkozott, ezen keresztül átélhették az elhurcolással kapcsolatos eseményeket, beleképzelhették magukat egy-egy család, személy helyzetébe, ezáltal jobban átérezhették, megérthették a történteket, az emberi sorsokat.
Az életben sokszor nehéz döntések előtt állunk, amiknek a következményei nem mindig vesznek pozitív irányt. Ennek példájára állított össze 2 csoportunk egy társasjátékot és egy kalandjátékot, melyek fontos döntések sorozatát foglalják össze“.  (Sajtócsoport beszámolója)
 
November 18-ára minden munkacsoport az előző heti felkészülését követően megvalósította, és a feladattól függően be is mutatta munkája eredményét. A fentieken túl tudományos előadást hallhattunk az éhezés fiziológiai és pszichológiai következményeiről, korhű facebook profilt készítettünk a "fiktív" Eisenhoffer család három tagjának, útvonalat ábrázoltunk, flashmobot szerveztünk és számtalan impulzussal gazdagodtunk. Egy tragikus téma, egy nagyszabású iskolai projekt, egy nem hétköznapi péntek a DNG-ben...
 

A képre kattintva ízelítőt kaphatnak a Bündelnap eseményeiből...

 
További információkért katt az alsó linkekre: