Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Infók Iskolánkról Az épületről
Az iskola és a kollégium épületéről
2014. szeptember 08. hétfő, 09:29
Az iskolaépületről
A Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium iskolaépülete a Serény utca 1. szám alatt található. A dél-keleti fekvésű épület az 1950-es évek közepén épült, stílusát tekintve szocreál: a klasszicista stílust utánozza a háromszögű oromzati tetőszerkezet és a "félszárnyú" elrendezés is. Az épület eredetileg általános iskolaként üzemelt, felújítási munkálatok után (melyben az új tantestület is oroszlánrészt vállalt) 1990-ben nyílt meg újra, immár a kerület önálló intézménnyé alakult német gimnáziumának adva otthont.
Hasznos alapterülete 4753 m2. Tágas (részben parkolásra, részben sportolásra, illetve levegőzésre alkalmas) iskolaudvar és egy színházteremmé is alakítható kb. 700m2-es, modern technikai megoldásokkal felszerelt tornaterem is tartozik hozzá. A bejárat előtt ülő kőkutya az évek során iskolánk egyik kabalafigurája lett. Az épület (többlépcsős védelmi rendszer részeként) modern kamera- és chiprendszerrel van felszerelve.

Jelenleg, maximális helykihasználtság mellett kb. 300 diák és egy kb. 40 fős tantestület közös munkájának biztosít helyszínt.  Az épület és helyiségei emberléptékűek, élhető kis zsibongókkal, meghittebb beszélgetéseknek is teret engedő kis sarkokkal.
A kétszintes épületben a tantermeken és (csoportfoglalkozásokra alkalmas) „kistermeken” kívül az alagsorban (150 nm alapterületű helyiségben, kb. 18.000 kötetes, kétnyelvű) könyvtár, konditerem és büfé, a földszinten tágas (melegítőkonyhaként üzemelő) ebédlő, az első emeleten pedig tanári szobák és irodák találhatók.
Kollégium
A gimnázium kollégiuma az iskolától (gyalog) néhány percnyire a Vízisport utca 7. szám alatt található.  
Az épületben eredetileg bölcsőde működött, ma pedig az ország egyik legszebb kollégiuma. 1995-ben készült el a német állam és az Oktatási Minisztérium támogatásával és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tulajdonában van. Fenntartója és működtetője 2015. szeptember 1. óta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.
 
Hasznos alapterülete 2112m2, részben zöld, részben sportolásra alkalmas zárt udvarral. A kollégiumban 42 tanulónak van hely. Az épület háromszintes, a lakószobák az első és második emeleten, kétszobás blokkokban helyezkednek el. Minden blokkhoz tartozik egy előtér és egy fürdőszoba. A szobák kétszemélyesek, a blokkokban tehát négy-négy tanuló lakik.A lakóemeleteken a tanuló számára is hozzáférhető konyha is található. A földszinten az étkező és a könyvtár található. Mindkét helyiség lehetőséget nyújt a diákoknak a tanulásra és szabadidejük tartalmas eltöltésére.

A kollégiumról további információk az "Infók"/ "Kollégium" menüpont alatt olvashatók...