Szóbeli felvételi + német írásbeli 2020. március Nyomtatás
2020. február 21. péntek, 08:57
Gimnáziumunk minden iskolánkba felvételizni szándékozó diák részére (függetlenül az írásbeli eredményétől) - a nálunk folyó képzés sajátosságai és a túljelentkezés mértéke miatt - mindkét tagozatra szóbeli felvételi vizsgát is szervez. A 0001 tagozatkódú osztályba magyar nyelvből, 0002 tagozatkódú osztályba német nyelvből, a mindkét tagozatra jelentkezőknek mindkét tárgyból szervezünk szóbeli vizsgát. Ennek dátuma idén 2020. március 6. péntek. Ekkor kerül sor a 0002-es (haladó német) tagozatot is megjelölt tanulók német írásbeli vizsgájára is.
 
A vizsgázók beosztása (az írásbeli kezdete illetve a szóbeli időpontja) március 5-én kerül ki az iskola weboldalára és a bejáratnál elhelyezett hirdetőtáblára. Mindenki az oktatási azonosítójával vagy az általa megadott jeligével fog szerepelni a listán, melyből kiderül, hogy ki mikor szóbelizik, illetve írásbelizik.
 
Amennyiben a tanuló más elfoglaltsága miatt március 6-án nem tud vizsgázni, a felvételi vizsgára kijelölt két másik napon, a „pótnap”-okon van erre lehetősége, 2020. március 4-én vagy március 5-én (szerda, csütörtök), a vizsga kezdete mindenki számára 14 óra. Ezt kérjük (lehetőleg minél előbb) előre jelezni (bejelentésüket várja Gerhard Csilla iskolatitkár a 283-0222 telefonszámon). A FELVÉTELI VIZSGÁRÓL KÜLÖN ÉRTESÍTÉST NEM KÜLDÜNK!
Kérünk minden vizsgázót, hogy 2020. március 6-án a beosztás szerinti vizsgaidőpontjához képest legalább fél órával előbb érkezzen meg. A bejáratnál elhelyezett hirdetőtáblán lesz megtekinthető, hogy ki-mikor-hol szóbelizik, illetve melyik teremben írásbelizik. Kérjük, hogy érkezés után a diákok menjenek fel a számukra kijelölt tanteremhez, ahol kollégáink már várják őket. A tájékozódásban felsőbb éves tanulóink fogják segíteni őket. A szülőket arra kérjük, a földszinti tornateremben (vagy az ebédlőben) várakozzanak gyermekükre. Tápai Ildikó Anikó igazgató asszony az írásbeli vizsga ideje alatt (melynek időpontját  március 5-én tesszük közzé) rövid tájékoztatót tart a tornateremben és igény esetén válaszol felmerülő kérdéseikre.
Kérjük, hogy a tanulók a felvételi vizsgára FELTÉTLENÜL hozzák magukkal félévi bizonyítványukat és ellenőrzőjüket (akár E-naplóból nyomtatva, akár papír alapú formában), valamint matematika, magyar és német füzetüket, esetleg okleveleiket, kitüntetéseiket, érmeiket, valamint íróeszközöket (toll)
 
A felvételi vizsga követelményei:
Német írásbeli és szóbeli felvételi vizsgán: a nyelvoktató kisebbségi oktatás kerettanterve 7. évfolyamának tanév végi követelményei. Magyar nyelv szóbeli felvételi vizsgán: az alapfokú nevelés-oktatás tanterve 7. évfolyamának tanévvégi követelményei.
A felvételi vizsga jellege, menete:
A szóbeli felvételi jellegét tekintve elbeszélgetés, melynek keretében (olykor rövid szöveg, képleírás stb. bevonásával) felmérjük a tanulók érdeklődését, kommunikációs készségét (pl. szókincs, kifejezőkészség) illetve tájékozottságát. A kizárólag 0001-es (kezdő német) tagozatra jelentkező diákokat német nyelvből értelemszerűen nem kérdezzük.
A felvételi vizsgán megírt német nyelvi dolgozat javítás és értékelés után megtekinthető. A megtekintésre 2020. március 9-én 8–16 óra között az intézmény könyvtárában biztosítunk lehetőséget. A dolgozatok értékelésére 2020. március 10-én 8–16 óra között nyújtható be írásbeli észrevétel, az iskola titkárságán.
A felvételi vizsga eredményét (a tanulók rangsorát) az iskola bejáratánál lévő hirdetőtáblán, valamint iskolánk honlapján (www.dng-bp.hu) – 2020. március 16-án tesszük közzé. A listán  - a jogszabálynak megfelelően - nem a tanulók neve fog szerepelni, hanem oktatási azonosítójuk, vagy (amennyiben adtak meg ilyet) az általuk kitalált jelige.
 
Aki a nemzetiségi hovatartozásáról és a nemzetiségi iskolai nevelés-oktatásban való részvételről nyilatkozni szeretne, az alábbi formanyomtatványon teheti meg:
A nyomtatvány letölthető itt…
 

Mindenkinek jó felkészülést, eredményes vizsgát kívánunk!