Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Hagyomány/Rendezvény Gólyatábor Ilyen volt a Gólyatáborunk 2019-ben - egy szervező diák szemszögéből
Ilyen volt a Gólyatáborunk 2019-ben - egy szervező diák szemszögéből
2019. szeptember 27. péntek, 08:46
Ebben az évben augusztus 21-25. között került megrendezésre a hagyományőrző gólyatáborunk a városlődi Iglauer Parkban.
A szervezői, csoportvezetői feladatok megvalósításában már nem csak a „békák” segítettek, hanem iskolánk DÖK képviselői közül is néhányan.
Azért, hogy a tábor még gördülékenyebb legyen, 21-én a szervezőkkel előkészítő napot tartottunk, amikor véglegesítettük a programok helyszíneit, a szervezők feladatait, előkészítettük a programok eszközeit, majd egy közös bográcsozással zártuk a napot.
Másnap izgatottan vártuk az új diákok és gólyatanáraink érkezését.
Első programként az osztályok beszélgethettek osztályfőnökeikkel, majd a tábor alatt együtt működő csapatok ismerkedtek vezetőikkel és egymással.
A tábort végigkísérő vetélkedés már az első délután, a ”faluportya” keretein belül elkezdődött, ahol a diákoknak lehetőségük nyílt meglátogatni a helyi tájházat, betekinteni a magyarországi németek történelmébe, mindennapjaiba.
A magyarországi német kultúrával való ismerkedést szolgálta a minden napunkban megjelenő dal- és tánctanulás Kirilly Dóra és Lászlóné Balázsovits Magdolna tánctanárnő jóvoltából. A DNG Lied, illetve egy sváb népdal mellett a résztvevők megtanulták a magyarországi németek himnuszát is, illetve egy polkát is meg. Az itt elsajátított produkciókat viszont láthattuk az iskola tanévnyitó ünnepélyén is.
A 9.N évfolyam egy része életében először találkozott a német nyelvvel, a német hagyományokkal, így különösen nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a feladatok során minél könnyebben, élvezetesebben, mégis hatékonyan sajátítsák el az új ismereteket. Ilyen játékos, mégis tanító program volt a „Sváb Activity” is, amely a környezetünkben ma is megtalálható, a nemzetiség körében hagyományosan használt szavakkal egy ismert játék variációja.
Régi hagyomány, hogy a DNG tanárai meglátogatják a táborozókat és kötetlen beszélgetés keretében még pontosabb információkkal segítik gólyáinkat abban, hogy mi vár rájuk a következő öt évben.
Szervezőként az ember egészen máshogy éli meg a gólyatábort, mint gólya, vagy békaként. A tábor egészéről kap képet, ennek tükrében törekszik arra, hogy a diákok minél jobban érezzék magukat, minél pozitívabb élményekkel gazdagodjanak, és ez a gólyák visszajelzései alapján sikerült is.
Véleményem szerint a DÖK részvétele a táborban nagyon jó döntés volt. Felsőbb évesként saját tapasztalatainkkal felvértezve tudjuk még előrébb lendíteni a tábort és a diákság életét a mindennapokban.

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NA osztályos békák magyar nyelvű beszámolója olvasható...

Az alábbi linkre kattintva az újdonsült 9.NB osztályos békák német nyelvű beszámolója olvasható...

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg...

A Hagyományőrző Gólyatábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Zrt. által kiírt NEMZ-TAB-19 pályázat támogatásával került megvalósításra. Támogatásukat köszönjük!