Válasszon nyelvet!

MagyarDeutsch
Címlap Infók Kollégium Általános infók
A kollégiumról
2013. szeptember 22. vasárnap, 13:56

A Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiuma (1203 Budapest, Vízisport utca 7.) elsősorban a gimnázium vidékről vagy Budapest távolabbi kerületeiből érkező tanulóit fogadja be. A kollégium a mindennapi élet minden területén igyekszik megjeleníteni a nemzetiségi hagyományokat, programkínálatai emiatt elsősorban a magyarországi németek múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatosak.

Az épület 1995-ben készült el a német állam és az Oktatási Minisztérium támogatásával és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tulajdonában van. Fenntartója a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az épületben eredetileg bölcsőde működött, ma pedig az ország egyik legszebb kollégiuma.

A képre kattintva további képek tekinthetőek meg
 

A kollégiumban 42 tanulónak van hely. A férőhelyeket (az induló 9. osztályok tanulóit kivéve) a diákoknak minden évben egy előre meghatározott német nemzetiségi projekt elkészítésével kell megpályázniuk, többek között ennek sikerességétől függ, hogy felvételt nyernek-e a következő évre is. A felvételi rangsort tehát a projektekre kapott értékelés, a tanulmányi eredmény, illetve különböző szociális szempontok alapján állítjuk fel.

A kollégium épülete háromszintes, a lakószobák az első és második emeleten, kétszobás blokkokban helyezkednek el. Minden blokkhoz tartozik egy előtér és egy fürdőszoba. A szobák kétszemélyesek, a blokkokban tehát négy-négy tanuló lakik. 

 
 

A lakóemeleteken konyha is található – szintén a tanulók használatára. A kollégium teljes területén használható wifi-hálózat is (kivétel 22h -8h).

A földszinten az étkező és a könyvtár található. Mindkét helyiség lehetőséget nyújt a diákoknak a tanulásra és szabadidejük tartalmas eltöltésére.

A kollégiumban komoly tehetséggondozó és hátránykompenzáló munka folyik. Az itt lakók (és a gimnázium tanulói is) tantárgyi segítséget kaphatnak németből, történelemből, matematikából, fizikából, kémiából, és magyarból. A szabadidős tevékenységek közül pedig kiemelendő a kézműves szakkör és a színjátszó szakkör. A kollégium nevelőtanárai azonban nemcsak szaktárgyi segítséget nyújtanak a diákoknak, hanem nyitottak bármilyen felmerülő problémára, és igyekeznek segíteni is.

Fontos kollégiumi rendezvény a Családi Nap, amelynek célja, hogy a diákok, szülők és nevelők valamilyen közös munka során közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban megismerjék egymást, és ezáltal kialakuljon egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatrendszer.

A kollégium diákjainak többféle külső programot is szerveznek a nevelők, amelyeken igény szerint vehetnek részt.

Az épülethez udvar és sportpálya is tartozik.

A felújított pince helyiségekben konditerem, pingpongasztal és szobakerékpár várja az aktív kikapcsolódást kedvelőket. 

Napirend  
Ébresztő: 6.45
Reggeli:  7.15-től a gimnázium ebédlőjében
Távozás: 7.45
Érkezés: 13.00-tól
Szabad kimenő: 16.30-ig
Szilencium (tanuló idő):  16.30 - 17.15, 17.30 - 18.15
Vacsora:  18.15 – 18.45-ig a kollégium ebédlőjében
Szilencium (tanuló idő):  18.45-19.30
Szabad foglalkozás:  19.45 - 21.00-ig
Takarodó: 22.00
Esetleges esti tanulás: 23.00-ig nevelői engedéllyel
   
Elérhetőségek  
Cím 1203 Budapest, Vízisport utca 7.
Telefon:  06-1-283-0165
E-Mail Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
   
Kollégiumi munkaközösség vezetője Majzik Edit
Kollégiumi nevelő-, szaktanárok Galambos Róbert
  Kelemen Gábor
  Latinovitsné Hadrik Adrienn
  Örkényi Fanni Mária
  Pozsonyi Pál
  Walter Gábor